Održan okrugli stol na temu “Prakse koje pomažu djeci”

Održan okrugli stol na temu “Prakse koje pomažu djeci”

Podijeli

Pučko otvoreno učilište “Korak po korak” i Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska održali su okrugli stol “Prakse koje pomažu djeci”  u OŠ “Orehovica”, od 14:00-16.00 sati. Na okruglom stolu sudjelovali su članovi mreže REYN-Bugarska u okviru studijske posjete Hrvatskoj i Međimurju.

U ovoj studijskoj posjeti sudjelovalo je  16 članova REYN-Bugarska. U okviru studijske posjete, posjetili su DV “Pirko” u Kuršanci, DV “Zvjezdice” u Šandorovcu i OŠ “Orehovica”. REYN-Hrvatska je mreža podrške romskoj djeci (eng. Roma Early Years Network) koja je dio međunarodne REYN mreže. Međunarodna Mreža podrške romskoj djeci je europska zagovaračka mreža koja promiče pristup kvalitetnom razvoju i obrazovanju za djecu Rome, profesionalizam u službama koje se bave djecom te bolju zastupljenost Roma među profesionalcima.

Mrežom REYN-Hrvatska koordinira Pučko otvoreno učilište Korak po korak, nevladina organizacija koja se već 25 godina zalaže za društvo usmjereno na dijete s posebnim naglaskom na djecu koja dolaze iz ranjivih skupina. Osnovni cilj mreže jest izgradnja snažnog i aktivnog partnerstva među profesionalcima, paraprofesionalcima i obrazovnim institucijama za podršku kvalitetnog uključivanja romske djece u rano obrazovanje. Mreža trenutno okuplja preko 300 članova, institucija i pojedinaca.

Cilj okruglog stola je razmjena pozitivnih iskustava na području odgojno-obrazovne integracije djece Roma s naglaskom na razvoj pozitivnog identiteta djece Roma. Na okruglom stolu predstavljeni su različiti dvojezični materijali za djecu koja govore bajaški jezik, iskustva u uvođenju bajaško- rumunjskog jezika u redovnu nastavu u svrhu razvoja učenja hrvatskog jezika i razvoja pozitivnog identiteta djece Roma te iskustva i materijali za provedbu izvannastavnog programa za djecu Rome Bajaše “Daj pet! Da-m-sins!”.

Nakon okruglog stola sudionici su imali priliku posjetiti i novootvoreni Centar igre i knjižnicu igračaka “Krenimo zajedno” koji djeluje u prostorijama osnovne škole Orehovica. Uz izlagače i predstavnike REYN Bugarska, na okrugli stol kao sudionici pozvani su predstavnici odgojno obrazovnih institucija te predstavnici REYN mreže Hrvatska sa šireg područja Međimurja.

Izlagačice i izlagači na okruglom stolu bili su: Bernarda Novak, Magdalena Lipić, Severina Oršuš, Ljubo Ignac te Članovi mreže podrške romskoj djeci, REYN Bugarska.

Podijeli