Odbor za veterane povukao amandman o Danu antifašističke borbe

Odbor za veterane povukao amandman o Danu antifašističke borbe

Podijeli

Konačni Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima dobio je zeleno svjetlo nakon što je Odbor za ratne veterane povukao svoje amandmane. Među njima je I prijedlog koji je uzburkao stvari unutar I izvan HDZ-a, onaj da se Dan antifašističke borbe ne obilježava kao blagdan nego spomendan. No, nova prepreka Zakonu mogla bi doći od HDZ-ovog koalicijskog partnera HSLS-a, koji želi da Dan neovisnosti ostane blagdan.

Povlačenje amandmana, koji je izazvao lavinu reakcija, najavio je ujutro nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a predsjednik Kluba Branko Bačić.
“Što se tiče amandmana Odbora za ratne veterane dogovoreno je da će oni povući amandman kada ga Vlada odbije, odnosno Vlada neće prihvatiti amandman I oni će ga povući.”

Naglasio je da su u HDZ-u jasno rekli što misle o Zakonu te da će ga svi članovi podržati, pa tako I čelnik Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

“Gospodin Đakić je vrlo jasno rekao kako I na koji način je došlo do predlaganja, ali smo se dogovorili da će on u potpunosti podržati zakon.”Kako je Bačić najavio, tako je I bilo. Samo nekoliko sati kasnije Odbor je održao telefonsku sjednicu I sedam članova jednoglasno se odlučilo povući amandmane. No, izgleda da nisu svi članovi Odbora sudjelovali u tom telefonskom razgovoru. Stevo Culej, koji je nakon sastanka Kluba HDZ-a rekao da za njega rasprava nije završila, ne zna što se s amandmanom dogodilo.

“Ja se nisam izjasnio I neću se izjasniti. To je moj stav.” Na pitanje jesu li ga zvali iz Odbora, Culej kaže: “To ću zadržati za sebe jesam li s nekim I što sam pričao.”

Naglasio je da ostaje kod svog stava kojeg je iznio ranije, a to je da Hrvatska nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Culej će za sebe zadržati mišljenje je li Odbor donio dobru odluku, a za sebe će zadržati I hoće li dignuti ruku za Zakon, barem do četvrtka, kada će se o tome glasati. Na pitanje boji li se sankcija Culej je ranije izjavio.

Pre”Ja se u životu bojim jedino dragog Boga i suda moje obitelji i mog naroda. Nisam spreman izaći iz stranke, jer sam sam ušao u tu stranku. Ja ću odlučit hoću li je, kada i kako napustiti.”

Na pitanje što ako ga izbace, Culej je odgovorio: “Od volje im, k‘o Šokcu post”.Podršku zakonu bi osim Culeja mogao uskratiti I HDZ-ov koalicijski partner – HSLS. Šef stranke Darinko Kosor najavio je da će Klub zastupnika HDS-a I HSLS-a amandmanom tražiti da Dan neovisnosti ostane državni blagdan.

“Vidimo da u cijelom ovom prijedlogu svih mogućih svjetovnih i vjerskih datuma je Dan neovisnosti spušten na spomendan. Mislim da je to uvredljivo za hrvatsku povijest, za povijest Domovinskog rata i povijest stvaranja hrvatske države. U slučaju da to ne bude usvojeno mogu reći u ime HSLS-a da HSLS za ovakav prijedlog o blagdanima neće glasati.”

Podijeli