Obuljen Koržinek za MS: Pripremaju se nove mjere pomoći za slobodne umjetnike

Obuljen Koržinek za MS: Pripremaju se nove mjere pomoći za slobodne umjetnike

Podijeli

U Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Najavila je da se razrađuje dodatni model pomoći za freelancere i honorarce koji dosad nisu obuhvaćeni mjerom tromjesečne potpore za samostalne umjetnike.

“Natječaj ad hoc za ‘kulturu online‘ će se raspisati iz Europskog socijalnog fonda, u završnoj smo fazi pripreme dokumentacije, jednako kao što pripremamo ad hoc natječaj za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama koji će ove godine biti namijenjen za prilagodnu ‘novom normalnom‘. Mi ćemo na takav način pomoći da se naši producenti, organizatori kulturnih događanja, privatna kazališta prilagode ovoj novoj situaciji.”

Razrađen je i model pomoći za samostalne novinare.

“Kroz najviše desetak dana bit će objavljen dokument o tome kako će se taj fond osigurati. Paralelno s time, i Vijeće za elektroničke medije poduzelo je korake vezano uz ranije ispate Fonda za pluralizam medija. Dogovoreni su određeni popusti za medije u odnosu na autorska prava. Pripremaju se određene odluke vezano uz naknade za emitiranje, odnosno korištenje koncesija.”

Podijeli