Objavljeni konačni rezultati nikada izazovnije državne mature

Objavljeni konačni rezultati nikada izazovnije državne mature

Podijeli

Objavljeni su konačni rezultati nikada izazovnije državne mature. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćili su da je uspješno proveden jesenski rok potvrdio da su kvalitetni temelji državne mature pristupnicima omogućili maksimalno ujednačene uvjete u odnosu na prethodne generacije. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku u cijelosti.Današnjom objavom rezultata jesenskog roka, provedenog od 19. kolovoza do 4. rujna 2020., službeno je završila ovogodišnja državna matura uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije. Ispiti su se povodili su se u 357 srednjih škola i 3 ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a pristupilo im je 5.450 pristupnika.

„Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita“, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić te dodala:

„Unatoč svim okolnostima, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja osigurao sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i svo nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti. Time možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira.“

Zbog utvrđenog prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor te uvide u kvalitetu provedbe ispita državne mature. S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja inicirao je izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju ispita državne mature.

U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljen i na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužnom za očuvanje standarda kvalitete.

Podijeli