Objavljena presuda za najveću aferu u obavještajnom sustavu: vojni agenti krivi, izvukli...

Objavljena presuda za najveću aferu u obavještajnom sustavu: vojni agenti krivi, izvukli 5 milijuna kuna iz proračuna

Podijeli

Optužnica ih je teretila da su iz proračunskih sredstava Agencije za posebne namjene otuđili najmanje pet milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen proračun Republike Hrvatske

Na zagrebačkom Županijskom sudu krivim su proglašeni bivši ravnatelj Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić, njegov zamjenik Ognjen Preost i još trojica djelatnika koje se tereti da su od 2009. do 2012. godine otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima, javlja Net.hr.

Kako je ustvrdio DORH, optužnica ih je teretila da su iz proračunskih sredstava Agencije za posebne namjene otuđili najmanje pet milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen proračun Republike Hrvatske. U namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti, dvojica okrivljenika su naložili uništavanje službene dokumentacije.

Uz Grdića i Preosta, optuženi su i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, djelatnik kabineta Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Tibor Mijo Kuljanić. Fond za posebne namjene VSOA-e koristi se za plaćanje troškova u istragama, susreta s doušnicima ili nagrada, a petorka je, prema optužnici, novac isplaćivala sebi.

Suđenje je, zbog zaštite nacionalne sigurnosti, bilo zatvoreno za javnost, a od svjedoka na Županijski sud bili su pozvani bivši predsjednik Ivo Josipović i njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković, piše 24sata.

vijesti.rtl.hr

Podijeli