Objava rata Zlatnoj žutici vinove loze

Objava rata Zlatnoj žutici vinove loze

Podijeli

Simbolično paljenje Američkog cvrčka

Fitoplazma ili Zlatna žutica ili američki cvrčak, kako je još nazivamo, opaka je bolest vinove loze koja proteklih godina opasno prijeti hrvatskim vinogradima, i gotovo da nema vinogradarskog područja u Hrvatskoj koje nije zahvatila. Jedini način da se širenje ove opake bolesti vinove loze spriječi jest krčenje i spaljivanje zaražene vinove loze.

Iz tog su razloga danas prijepodne u Brezničkom Humu boravili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i fitosanitarni inspektori, pod čijim je nadzorom uništena i spaljena zaražena vinova loza iz vinograda Brezničkog Huma i Hrašćine ukupne površine 4,5 hektara.

U nazočnosti domaćina – načenika dviju općina Zorana Hegedića i Branka Tukača, u ovu prvu takvu organiziranu akciju spašavanja vinograda od Zlatne žutice uključila se i
likovna udruga ATCO iz Slavonskog Broda, koja za izradu svojih skulptura koristi stare trsove. U borbi protiv ove bolesti vinove loze likovanjaci su pružili podršku kolegama vinogradarima simboličnim spaljivanjem skulpture tzv Američkog cvrčka, ukazujući tako na potrebu zaštite mladih nasada vinograda od Zlatne žutice koja u protivnom prijeti uništiti hrvatske vinograde.

Podijeli