Obilježeno 15. godina od pogibije policajca Željka Murka

Obilježeno 15. godina od pogibije policajca Željka Murka

Podijeli

12. veljače 2003. godine prilikom obavljanja dužnosti, poginuo je Željko Murk, policajac Policijske uprave Međimurske. Kao i svake godine dosad, Željka Murka prisjetili su se njegovi sumještani, kolege s posla, Grad Čakovec, Međimurska županija te Ministarstvo unutarnjih poslova. Program obilježavanja započeo je u petak tradicionalnim malonogometnim memorijalnim turnirom, a nastavio se u subotu kros utrkom Memorijal „Željko Murk“, koju je ove godine prvi put organizirala IPA Međimurje.

Današnji program započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na čakovečkom groblju te ispred Spomen-ploče postavljene na zgradi Društvenog doma u Mihovljanu. Uz obitelj na obilježavanju obljetnice pogibije bili su i brojni mještani Mihovljana te suradnici s posla. Molitvu ispred Željkova groba vodio je policijski kapelan vlč. Ivica Horvat. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, u svom se obraćanju rekao da u tragičnim događajima poput ovog pokazujemo kako funkcioniramo kao društvo. Istaknuo je da mogu niti ponosni na svog Željka jer i ove komemoracije pokazuju da je bio izuzetan policajac i dobar čovjek.

I župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na sve ove godine u kojima smo kao društvo pomagali Murkovoj obitelji te im bili oslonac. Rekao je i da je ponosan što ovim obilježavanjem čuvamo spomen na poginulog policajca, ali i ukazujemo na opasnost u obavljanju policijskih zadaća. On i gradonačelnik, Željkovim su sinovima uručili novčane bonove.

Sjećanje na kolegu policajca evocirao je načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač. Kako je rekao, tom prilikom Željko nije dvojio, znao je što mu je posao, no na zadatku je stradao. Bio je vrstan policajac te je i danas primjer mnogima kako se obavlja ova časna, no opasna dužnost. Savjetnik ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, rekao je da je pogibija policajca na dužnosti uvijek tragična, no da u reakciji zajednice pokazujemo kakvi smo. U ime ministra, Mihaljević je obitelji Željka Murka uručio i spomen medalju.

Podijeli