Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Podijeli

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, obilježava se 3. prosinca od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu

Mnogobrojne udruge i Savez osoba s invaliditetom cijeli su tjedan uključeni u obilježavanje to važnog datuma, uz niz manifestacija, događanja i aktivnosti. Tako je obilježavanje otvoreno postavljanjem izložbe ručnih i unikatnih radova članova udruga u zgradi Scheier. Okosnica četverodnevne manifestacije bio je i oodržani okrugli stol na tem „Materijalna prava za osobe s invaliditetom“.

Okruglom stolu prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine, ujedno zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, te predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, ujedno i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar. Ciglar je tom prilikom istaknula veliki problem zakonske regulative prema kojoj su osobe s invaliditetom zakinute, no i naglasila odličnu suradnju u Međimurju s lokalnom zajednicom, kao i jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje osobama s invaliditetom uvelike pomažu u radu i opstanku.

Podijeli