Obilježava se i 28. godišnjica masakra u Škabrnji

Obilježava se i 28. godišnjica masakra u Škabrnji

Podijeli

Osim pada Vukovara, danas se obilježava i 28. godišnjica masakra u Škabrnji. Tamo je ubijeno ukupno 86 civila i branitelja. To je mjesto danas posjetio ministar obrane Damir Krstičević, ali i tadašnji zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljević koji ponavlja – do današnjeg dana nitko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin.
Na današnji dan prije 28 godina iz podruma i kuća u Škabrnji istjerane su žene, djeca i starci. U jednom danu ubijeno je 48 civila i 15 branitelja. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do 1995. godine, broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. U tom mjestu gotovo da i nema obitelji koja nije izgubila nekog od bližnjih. Kako bi odao počast žrtvama u Škabrnju je danas stigao ministar obrane Damir Krstičević. Evo što je poručio.

“Pa ponizno smo se sjetili svih naših prijatelja, suboraca, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Znamo da je ogromna žrtva plaćena za hrvatsku slobodu, 15 tisuća mrtvih, 60 tisuća ranjenih.”

Zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljević rekao je kako pravosuđe ne radi ništa po pitanju procesuiranja zločina te je podsjetio na činjenicu da za ovaj stravičan zločin još nitko nije odgovarao.

“Ja nudim već godinama imena i prezimena zapovjednika, pukovnika, generala, majora, kapetana koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Mi peremo savjest sa nekom Zoranom Banić i sa nekim marginalcima. Nije nama niko kriv nego smo sami krivi, hrvatsko pravosuđe.”

Da je to zaista tako priznaje i ministar Krstičević.

“Pa nažalost to je jedan dio sa kojim ne možemo biti zadovoljni, ali ja se nadam da će pravda kad tad doći i da će oni ljudi koji su odgovorni za ovo što su napravili da će odgovarati.”

Počast žrtvama Škabrnje odaju i pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci simboličnom hodnjom od Knina do Škabrnje u koju stižu danas. Nakon toga će biti održana i središnja komemoracija te mimohod do mjesnoga groblja.

Podijeli