Novi prijedlog Ovršnog zakona poslan u Sabor

Novi prijedlog Ovršnog zakona poslan u Sabor

Podijeli
Sjednica Vlade počela je uobičajenim uvodnim govorom premijera Andreja Plenkovića. Tema je mnogo, a jedna od bitnijih zasigurno je jučerašnja odluka da će socijalni radnici dobiti status službene osobe.

“U ime svih nas želim izraziti sućut obitelji ubijene socijalne radnice gospođe Blaženke Poplašen prigodom ove velike tragedije koja se dogodila u Đakovu da osudimo još jednom ovaj strašan zločin. Također, da izrazimo nadu da će se teško ranjeni pravnih iz Centra Ivan Pavić ipak oporaviti od ovih ozljeda”, poručio je Plenković.

Na sjednici Vlade usvojen je Nacrt prijedloga ovršnog zakona. Promjena je mnogo, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izdvojio je neke od njih:

“Važna novina koju također propisujemo ovim zakonom je da sada imamo sustav da se ovrha ne može pokrenuti radi naplate potraživanja do 20 tisuća kuna. Mi bismo ovdje prag digli na 40 tisuća kuna. Mi ovdje određujemo da od 1. studenog do 1. travnja neće biti deložacija. To je neki zimski period gdje nikog ne želimo dovoditi u nepovoljnu situaciju. Mjere koje snaže zaštitu dostojanstva dužnika je da ćemo povećati broj primanja koja ne mogu biti predmet ovrhe, a to su božićnice, regres, jubilarne nagrade.”

Broj blokiranih je smanjen za 66 tisuća, istaknuo je Bošnjaković.

“Sada ih više nije 325 tisuća nego 259 tisuća. Ne zaboravimo i važan podatak – 83 tisuće predmeta stečaja potrošača trenutno je na sudovima i u sljedećem razdoblju i te mjere dat će efekte. Ona je malo drugačija i postupkovno složenija”, objasnio je Bošnjaković.

Usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. Resorni ministar Oleg Butković očekuje da će prijedlog u Saboru biti u listopadu.

“Kojim će se zadovoljiti potrebe za besplatnim pomorskim prijevozom određenih kategorija osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen treći i četvrti stupanj funkcionalnog oštećenja bez obzira na prebivalište, kao i djece s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku bez obzira na stupanj funkcionalnog oštećenja”, objasnio je Butković.

U saborsku proceduru poslan je novi prijedlog Ovršnog zakona. Mnogo je novosti, a tri su cilja – brzina, ekonomičnost i učinkovitost. U isto vrijeme, želi se zaštititi dostojanstvenost dužnika. Kritike iz oporbe već stižu.
Još jedan važan zakon spreman je za saborsku raspravu. Novi Ovršni zakon rješava dvije primjedbe Europskog suda, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Prva je bila da javni bilježnici ne mogu imati status pravosudnog tijela, a druga da se dužnik nema priliku izjasniti o rješenjima.

“Sada imamo sustav da se ovrha ne može pokrenuti radi naplate potraživanja do 20 tisuća kuna. Mi bismo ovdje prag digli na 40 tisuća kuna. Mi ovdje određujemo da od 1. studenog do 1. travnja neće biti deložacija. To je neki zimski period gdje nikog ne želimo dovoditi u nepovoljnu situaciju.”

Tri su cilja ovog zakona – brzina, učinkovitost i ekonomičnost. Premijer Andrej Plenković:

“Znatno se smanjuju troškovi – čak tri puta za sporove niže vrijednosti te pet puta za sporove više vrijednosti.”

Zakonom se želi zaštititi i dostojanstvenost dužnika.

“Mjere koje snaže zaštitu dostojanstva dužnika je da ćemo povećati broj primanja koja ne mogu biti predmet ovrhe, a to su božićnice, regres, jubilarne nagrade, novčane prigodne nagrade za rad, terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne i socijalne pomoći, pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put.”

Osim što se ovrha vraća na sud, uvode se elektronička komunikacija i obrasci, dodaje Bošnjaković.

“Ta dostava poštom i oglasnim pločama i e-građanima je ispunjavanje suda vezana uz kontradiktornost postupka da me netko obavijesti i kaže – niste platili RTV pretplatu, ako ne platite, idemo u uvrhu. Tu smo snažno podebljali te odredbe. Centraliziramo provedbu ovrhe. Ne sudjeluju više poslodavci, HZMO kojima je to teret nego je to pod nadzorom suda i to radi FINA”, pojasnio je Bošnjaković.
Ovo je treći zakon iz paketa ovršnih zakona. Ministar financija Zdravko Marić smatra da su prva dva zakona bila od velike koristi.

“I onaj zakon što se tiče jednokratnog otpisa. No, napravili smo i promjene u zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koje je integrirano u ovršni zakon”, rekao je Marić.

Broj blokiranih do danas smanjen je za 66 tisuća.

“Sada ih više nije 325 tisuća nego 259 tisuća. Ne zaboravimo i važan podatak – 83 tisuće predmeta stečaja potrošača trenutno je na sudovima i u sljedećem razdoblju i te mjere dat će efekte”, objasnio je Bošnjaković.

Stižu reakcije oporbe. Čelnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja i šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš:

“Ja ću pozdraviti ako to bude i minimum minimuma koji poboljšava stanje umirovljenika i štiti umirovljenike od neopravdanih ovrha.”

“Ono što karakterizira Vladu Andreja Plenkovića je da zakonom nikada ne uđu u suštinu i ne uđu u način da se riješi problem nego zapravo rade kozmetiku. Onda se ta kozmetika radi kroz dva čitanja, ali suštinski problem ne rješavaju. Tako da ne očekujemo da niti ovim zakonom to bude napravljeno.”

A kakvi će biti prijedlozi oporbe kako bi se zakon poboljšao, vladajući jedva čekaju čuti. Na ovom prijedlogu radili su suci, profesori, javni bilježnici, državni odvjetnici, sindikati, ali i članovi udruge Blokirani.

Podijeli