Novi harač: Od 1. srpnja 2021. PDV na pakete male vrijednosti do...

Novi harač: Od 1. srpnja 2021. PDV na pakete male vrijednosti do 160 kuna van EU

Podijeli

Od 1. srpnja 2021. godine se na pakete male vrijednosti uvodi PDV do 160 kuna, koji su do sada bili oslobođeni carine i PDV-a. To znači da će se na sve narudžbe s kineskih i drugih webshopova izvan Europske unije plaćati s najmanje PDV od 25%, a za neke pakete se očekuju i dodatni troškovi.

Potez je to koji je već ranije najavljen, a u skladu je s usklađivanjem zakonske regulative koja vlada i u drugim zemljama Europske Unije. Tako će kupnja preko eBaya, AliExpressa, Wisha ili Banggooda i drugih webshopova koja je do sada bila čak znatno jeftinija, poskupjeti za nekih 40 kuna u najskupljim slučajevima.

Srećom, to vrijedi samo za proizvode koji dolaze van prostora EU, a velika većina kineskih prodavača preko web stranica poput eBaya, Aliexpressa i Banggooda već se na to odavno pripremio te imaju skladišta u Europi (EU Warehouse) pa se tako ipak za neke pakete neće morati platiti porez i carina s obzirom da su već plaćeni prilikom ulaska u EU. Dakle, ubuduće prilikom kupnje trebate pripaziti na napomenu kod prodavača da li proizvod zaista dolazi iz skladišta u Europi te ćete na taj način izbjeći plaćanje novog harača.

Podijeli