Nižu se reakcije na jučerašnju odluku Ustavnoga suda

Nižu se reakcije na jučerašnju odluku Ustavnoga suda

Podijeli

Sve odluke Nacionalnog stožera, osim zabrane rada nedjeljom su zakonite – glasila je jučerašnja odluka Ustavnoga suda koji je raspravljao o ustavnosti njihovih odluka vezanih uz epidemiju koronavirusa. Reakcije na odluku ne prestaju. Dok neki zadovoljno trljaju ruke očekivanim ishodom, drugi dižu glas da je odluka rezultat podaničkog odnosa prema vladajućoj stranci.
Premijer Andrej Plenković i više nego zadovoljan odlukom Ustavnoga suda. U više navrata je stao u obranu njihovih mjera, tako i ove oko zabrane rada nedjeljom, koja je proglašena neustavnom. A hoće li onda odustati od obećanja – neradne nedjelje?
“Mislim da to baš nema nikakve veze jedno s drugim. Vodite računa da je Stožer u trenutku kada je donosio te odluke, radno vrijeme bilo ograničeno od 07-17 sati, pa su na zamolbu mnogih uslužnih djelatnosti produžili radno vrijeme do 20 ili 21 sat. Tada je savjet epidemiološke struke da se jedan dan u tjednu treba smiriti kretanje populacije i tada se odabrala nedjelja. Nema drugog i prirodnijeg izbora po meni da to bude baš taj dan”.
“Očito je većini Ustavnog suda bilo najvažnije donijeti odluku s kojom će biti zadovoljan predsjednik Vlade Andrej Plenković”, poručila je Dalija Orešković iz stranke s Imenom i prezimenom za Media servis te nadodala:

“Mislim da je predsjednik Ustavnoga suda gospodin Šeparović pokazao da nije dorastao funkciji koju obnaša, da nije spreman prepoznati izazove svoga vremena. Mislim da je u ovom predmetu, tako i u nizu drugih predmeta, naprosto demonstrirao svoj podanički, poslušni odnos prema vladajućoj stranci”.
Podsjetimo, rasprava je bila zatvorena za medije, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović odluke će obrazložiti na konferenciji koja mora biti sazvana u roku od osam dana. Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo poručivši da to smatraju protivnom demokratskim standardima, slobodi medija i pravu javnosti i da “ostaje snažan dojam da Ustavni sud nešto skriva od novinara”, to jest od javnosti. I mnogi drugi zamjeraju što rasprava nije bila javna. Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika MOST-a.

“Treba preispitati odluku rada Ustavnoga suda. Svi smo svjesni da je Ustavni sud ovime potvrdio sumnje koje su odavno prisutne, a to je da je riječ o parapolitičkom tijelu. Nitko nije ni očekivao drugačiju odluku. Ovako politiziranje zdravlja građana može imati puno ozbiljnije posljedice od onoga čemu do sad svjedočili”.
A evo kako je HDZ-ov Branko Bačić komentirao činjenicu da mediji ne mogu prisustvovati raspravi:

Preuzimanje (Desni klik – odaberite “save link as” ili “save target as”…)
“Dugo sam u politici, ne mogu se baš tako lako sjetiti da sam promatrao uživo neku sjednicu Ustavnog suda. Niti drugi Ustavni sudovi u Europi i svijetu nemaju takvu praksu da ovakve odluke i raspravu puštaju uživo. Vjerujem da je ovo u skladu s dosadašnjim radom Ustava i praksom u drugim demokratskim državama. Na Ustavnom sudu je da on sam ocijeni na kako i na koji način će izvijestiti javnost.”
Na odluke suda reagirao je Domovinski pokret. Igor Peternel:

“O radu Stožera možemo raspravljati jer on zadire u temeljna ljudska prava svih građana. Neke odluke nisu sporne, međutim, dosta je nekonzistentnosti i dosta je političkih odluka koje se temelje na dnevnoj politici, a ne na epidemiologiji”.

Podijeli