Niz oštrih reakcija na otkrivanje spomen-ploče Bratiću

Niz oštrih reakcija na otkrivanje spomen-ploče Bratiću

Podijeli

Srbijanska Vlada u Novom Sadu otkrila je spomen-ploču bivšem generalu JNA Mladenu Bratiću. Sama najava ovog čina izazvala je niz oštrih reakcija s hrvatske strane, a MVEP poslalo je Republici Srbiji prosvjednu notu. Reagirao je i premijer Andrej Plenković iz Ženeve, gdje je o svemu obavijestio srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Mladen Bratić bio je zapovjednik snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar. Otkrivanje njegove spomen-ploče je skandalozno, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman:
‘‘Takav jedan čin najoštrije osuđujem ako se dogodi, otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu. To sigurno ne pridonosi stabilizaciji dobrosusjedskih odnosa.‘‘

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je i diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, u kojoj, među ostalim stoji:

“…Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća.”

Da će otkrivanje spomenika biti predmet službenog prosvjeda srbijanskim vlastima, poručio je i premijer Andrej Plenković iz Ženeve, a o čemu je već sam obavijestio srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. A evo kako je sve komentirao sam Vučić:

“Kako ih nije sramota, kad oni imaju ulice Mile Budaka, koji je tražio da trećina Srba bude ubijena, trećina da bude prebačena na katoličanstvo, a trećina protjerana.‘‘

Reagirao je i vukovarski HDZ. Poručio je kako otkrivanje spomen-ploče Mladenu Bratiću ne vodi normalizaciji odnosa susjednih država, nego još više veliča agresiju na Hrvatsku i Vukovar. Isto tako, predstavlja šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su poginule u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata. Poručili su i da Srbija ovim činom priznaje sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku.Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava novinarima još nije htio otkriti svoj stav o ovom potezu srbijanske vlade:

‘‘Obratit ćemo vam se priopćenje. Sačekat ćemo i vidjeti što će se točno dogoditi u Republici Srbiji. Nakon toga ćemo sigurno znati reagirati.‘‘

Podijeli