Nezadovoljstvo u HDZ- u, istaknuti članovi najavili pohod na čelno mjesto stranke

Nezadovoljstvo u HDZ- u, istaknuti članovi najavili pohod na čelno mjesto stranke

Podijeli

Nezadovoljstvo HDZ-ovaca sve je veće. Nakon poraza njihove kandidatkinje nekoliko istaknutih članova najavljuje pohod na mjesto čelnog čovjeka stranke. Među njima su Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Ivan Penava pa čak i aktualni ministar prometa Oleg Butković. Složni su u ocijeni da velik dio odgovornosti za poraz Kolinde Grabar-Kitarović leži na premijeru koji se svojom politikom odmaknuo od konzervativnijih birača HDZ-a.

Iako ne stoje svi, uz Andreja Plenkovića čvrsto je stao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Upravo je on HDZ vratio u život nakon teške situacije u kojoj smo se našli 2016. godine‘, poručuje.

“Ovo su također izbori u kojima se on angažirao na strani kandidatkinje HDZ-a. Međutim, ovo su jednako tako i personalni izbori.”

Dodao je da će stranka detaljno analizirati rezultate izbore. No, ne kako bi pronašli krivca već razloge poraza, ističe. Odgovorio je i na pitanje jesu li unutarstranački izbori u HDZ-u kraj za Andreja Plenkovića?

“Nikako. To se sigurno neće dogoditi kad god oni bili.”Posebno loš rezultat Grabar-Kitarović ostvarila je u Zagrebu. Čak 60 posto birača svoj je glas dalo njenom protukandidatu unatoč činjenici da je uz nju stao aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Ja nikad nisam podbacio na izborima u Zagrebu. Novinar: Jeste li mogli pomoći predsjednici puno više? O tom potom. Ima vremena.”

Poraz je sinoć komentirao i sam premijer. Ne smatra se odgovornim za ovako loš rezultat. Krivca vidi u sljedećem:

“Ja sam i tijekom kampanje u prvom krugu kazao da je svaki glas desnoga spektra koji je otišao Škori bio glas kandidatu ljevice, koja je bila ujedinjena jer je Kolakušić praktički prestao s kampanjom. Ta situacija je po meni bila izrazito bitna i odredila dinamiku drugoga kruga.”

No, nezadovoljstvo u stranci je očito. Sa desnijeg krila HDZ-a već je isplivalo nekoliko izglednih kandidata za predsjednika. Sve su to građanima poznata imena – Davor Ivo Stier, Ivan Penava pa čak i aktualni ministar prometa Oleg Butković. Tu je i Miro Kovač koji već dugo ne skriva svoje nezadovoljstvo stanjem u stranci. Evo što je poručio sinoć nakon objave rezultata.

“Očito je da su birači u Hrvatskoj, posebno birači HDZ-a, desnoga centra, birači koji su konzervativniji, tradicionalniji poslali drugi put jasnu poruku nakon europskih izbora. Ta se poruka nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zbog toga imamo ovakav rezultat koji je za naš loš, on nije pobjednički.”

Kakav razvoj situacije očekuje u HDZ-u pitali smo bivšu premijerku i članicu te stranke Jadranku Kosor.

“Ja mislim da je to jako dobro za HDZ jer ćemo konačno opet imati, u toj velikoj stranci koja je važna za Hrvatsku,više kandidata, a ne kao na prošlim i pretprošlim izborima u toj stranci kada je jedan jedini kandidat bio Tomislav Karamarko, a nakon njega Andrej Plenković.”

Nezahvalno je, kaže, prognozirati je li ovo kraj Andreja Plenkovića, ali dodaje:

“Svakako nakon ovog poraza Kolinde Grabar-Kitarović da su njegove šanse za neki veliki uzlet bitno, bitno smanjene. I u stranci, i u državi.”

Podijeli