Ne volite hodati bosi? Potrudite se, to je dobro zbog više razloga

Ne volite hodati bosi? Potrudite se, to je dobro zbog više razloga

Podijeli

​​Studija istraživača iz SAD-a, Njemačke i Afrike, objavljena u časopisu Nature, pokazala je da zadebljana koža koja se prirodno formira kada hodamo bosonogi pruža stopalima bolju zaštitu i udobnost, čak i od cipela.

Za razliku od cipela, zadebljana koža, odnosno žuljevi, stopalima pružaju za​​štitu bez ugrožavanja osjeta ili hoda, prenosi Live Science. Nasuprot tome, cipele smanjuju osjet stopala i mijenjaju način na koji se pritisak prenosi iz stopala u zglobove noge. Međutim, istraživači su naglasili da njihovi nalazi ne pokazuju da je hodanje bez obuće zdravije od hodanja u njoj, piše Index. 

“Zabavno je vidjeti kako su se naša tijela razvijala kako bi funkcionirala. Hodanje bez obuće može imati prednosti na zdravlje, no to je nešto što je potrebno još proučiti. Čak 200.000 godina hodali smo bosonogi. Najstarija otkrivena obuća datira otprije 8000 godina, iako postoje neki dokazi da je postojala i desetke tisuća godina prije toga”, kaže Daniel Lieberman, profesor na Harvardu i voditelj studije.

Budući da su žuljevi evolucijsko rješenje za zaštitu stopala, Liebermanov je tim odlučio procijeniti što je bolje – cipele ili žuljevi.

Njihova studija proučavala je žuljeve stopala više od stotine odraslih, većinom stanovnika iz Kenije. Otprilike polovica ispitanika hodala je bosonoga većinu vremena, a polovica je uglavnom nosila cipele.

Kod bosonogih hodača debljina žuljeva nije utjecala na sposobnost stopala da osjete tlo po kojem hodaju. Upravo taj osjet tla može pomoći bosonogim hodačima da zadrže ravnotežu, ojačaju mišiće i stvore snažnije neuronske veze između stopala i mozga.

“Predlažemo djeci da hodaju bosa kako bi stimulirali živce koji putuju do mozga, a sve u svrhu boljeg razvoja”, rekao je Thomas Milani, profesor s Technische Universität Chemnitza.

Istraživači su također otkrili da hodanje u cipelama olakšava korak, no u konačnici stvara veći pritisak na zglobove u usporedbi s onim što se događa kod bosonogih hodača.​

Podijeli