Nastavljeno uspješno privlačenje europskih sredstava – Međimurje nikad uspješnije u prekograničnom programu...

Nastavljeno uspješno privlačenje europskih sredstava – Međimurje nikad uspješnije u prekograničnom programu Interreg VA Mađarska-Hrvatska!

Podijeli

Stigli su dugoočekivani rezultati ocjenjivanja projekata prijavljenih na program Interreg Mađarska-Hrvatska kojim su i do sada Međimurska županija, općine, gradovi, škole, udruge te ostali prijavitelji financirali brojne projekte.

U programu sudjeluju prijavitelji iz tri mađarske i osam hrvatskih županija. Međimurska županija, u odnosu na druge hrvatske županije koje su imale više prijavljenih projekata, iznimno kvalitetnim i dobro pripremljenim projektima ostvarila je najveću prolaznost do sada. Od ukupno 162 prijavljena, odobreno je 50 projekata.

Projekti obuhvaćaju brojna područja, poglavito iz turizma – od turističkih atrakcija, tematskih staza i turističkih proizvoda, zaštite okoliša i bioraznolikosti što će zasigurno pridonijeti unapređenju turističke ponude, ali i prekogranične suradnje. Također su značajni i projekti na područjima tematske suradnje, obrazovanja i znanosti.

Ukupan iznos odobrenih projekata za Međimurje veći je od 60 milijuna kuna. Zahvaljujući ovom prekograničnom programu, Općina Štrigova i Mađerkin breg dobivaju novi turistički proizvod, odnosno biciklističko-informativni centar. Isto tako jednim od većih ulaganja bit će obnovljen perivoj Zrinski u Čakovcu, dok će na području bivše vojarne u Čakovcu biti uređen novi park javne namjene.

U perivoju Zrinskih će, između ostalog, biti uklonjeni stari te postavljeni novi paviljoni, bit će uređene pješačke staze, uklonjeno staro drveće i biljke te posađeno novo.

Park na području bivše vojarne će revitalizacijom postati stanište ptica, drveća, biljaka i insekata te će biti uređena šetnica s klupama, amfiteatrom, informativnim pločama o važnosti očuvanja bioraznolikost, a sve kako bi građani Čakovca i Međimurja s ponosom na jednom mjestu mogli uživati i baštiniti svoju očuvanu prirodu.

Podijeli