Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu, ponovno otkazani letovi u zračnoj luci

Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu, ponovno otkazani letovi u zračnoj luci

Podijeli

Zbog protuvladinih prosvjeda, drugi dan za redom otkazani su letovi u zračnoj luci u Hong Kongu, jednoj od najprometnijih na svijetu.

Prosvjednici su se okupili unatoč ranijim upozorenjima tamošnje čelnice Carrie Lam da se grad nalazi u opasnoj situaciji te da će ga nasilje gurnuti u ponor. Lam je sa suzama u očima istupila pred medije, a izbjegavala je odgovoriti na pregršt pitanja s kojima su je zasuli. Jedno od njih bilo je ima li Lam autonomiju da povuče zakon o izručenju Kini ili joj je Peking “vezao ruke”. Upravo zbog tog zakona prosvjedi su i počeli, a potom su se pretvorili u šire prosvjede protiv kineskog smanjivanja demokratskih prava u Hong Kongu. Lam je branila i postupke policije u nasilnim sukobima s prosvjednicima ovog vikenda nakon brojnih kritika da su primjenjivali preveliku silu.

“Policija je u posljednjih nekoliko mjeseca imala težak posao da primjenjuju zakon i osiguraju red i mir u Hong Kongu. Nalaze se u teškim okolnostima. Policijske radnje ne može određivati netko kao ja tko nije u policiji, pogotovo kad policija mora na mjestu događaja donositi odluke o tome što je u najboljem interesu za javnost i da se osigura njihova sigurnost.”

Prosvjedi u Hong Kongu traju već 10 tjedana.

Podijeli