Nastavlja se cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama, Bandić zaprijetio Plenkoviću

Nastavlja se cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama, Bandić zaprijetio Plenkoviću

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Nastavlja se cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama. U njemu sudjeluju škole u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.
Iz sindikata su se otvorenim pismom obratili premijeru Plenkoviću zbog prekida dijaloga te jer im nije dana prilika da argumentiraju zahtjeve. Sindikalist Boris Mihalinec za MS:

“Da je pregledao našu prezentaciju i sve argumente uvjerio bi se da mi ne govorimo na način prst na čelo, mi bi željeli 6,11 ili nekakav postotak plaće, nego smatramo da je to primjeren koeficijent složenosti poslova i da o njemu ne možemo raspravljati niti pregovarati.”

Sindikate podržava i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je premijeru javno poručio – ili će se podignuti plaće ili Vlade neće biti.
Prosvjetni sindikati traže šest posto veće plaće, Vlada nudi četiri i nitko još ne odustaje, dijalog je prekinut. U cirkularnom štrajku danas je pet kontinentalnih županija, uskoro će im se priključiti i fakulteti, a premijeru za vratom sve više pušu koalicijski partneri. Nakon što je HNS zaprijetio da će napustiti koaliciju ako se prosvjetarima ne udovolji, drugi partner Bandić danas je uputio Plenkoviću jasnu poruku:

“Poručujem da ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima 6 posto ili neće biti ove Vlade. Što prije to naprave, nek ne muče ni vas ni nas. Neće ruku dići nitko u Klubu stranke na kojoj sam na čelu dok s eto ne napravi. To je sramota da se kalkulira oko toga je li važnije 15 fotelja ili 68 tisuća ljudi”, poručio je Bandić.

Ova zemlja ima tri prioriteta – demografsku obnovu, znanje i obrazovanje i rad i zapošljavanje, poručuje i tvrdi da novca u zemlji za prioritete ima.

“Laže, besramna laž da nema, to je samo izgovor. Poručujem Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas i da urazumi ministricu da od milijarde kuna za informatičku opremu koje je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli i riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus dva tjedna”.

Dodajmo i da prozvana ministrica obrazovanja Blaženka Divjak drži stranu sindikata, barem kad su javni istupi u pitanju. S druge strane Vlada bi mogla tražiti i da se provjeri je li štrajk zakonit ili da štrajk prosvjetarima ne bude plaćen.

Podijeli