Nastavak osiguravanja besplatnih obroka za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim...

Nastavak osiguravanja besplatnih obroka za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim osnovnim školama

Podijeli

Međimurska županija u partnerstvu s 23 osnovne škole kojima je osnivač, već treću godinu provodi projekt Školski obroci svima.

Uz županijsko vodstvo, na početnoj konferenciji okupili su se ravnatelji škola u kojima se projekt provodi u ovoj školskoj godini. Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je kako se radi o projektu koji u velikoj mjeri pridonosi ostvarivanju jednakih mogućnosti učenika osnovnih škola. Zahvalila je i jedinicama lokalne samouprave koje su prepoznale potrebu te se priključile projektu. Za sada ih je osam, a izražena je nada da će se i ostali gradovi i općine priključiti, ali i da će u budućem razdoblju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te europski fondovi prepoznati istu potrebu i za učenike srednjih škola.

Projektom je obuhvaćeno 1.492 učenika iz 23 škole koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde. Prema riječima koordinatorice projekta Maje Odrčić Mikulić obroci se pripremaju za vrijeme školskog odmora, a identični su vrsti obroka koji se poslužuju učenicima čiji roditelji samostalno financiraju troškove školske kuhinje. Također, prilikom podjele, isti se obroci dijele svima te ne dolazi do odvajanja djece koja su dobila besplatne obroke.

Tijekom aktualne školske godine osigurano je 261.100 obroka. Istaknut je i podatak da 38% djece u Republici Hrvatskoj živi u siromaštvu te je iz tog razloga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iskoristilo mogućnosti povlačenja europskih sredstava. Projekt ukupne vrijednosti 1.5 miljuna kuna u potpunosti je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a po završetku konferencije potpisani su i Sporazumi s predstavnicima partnerskih ustanova.

Podijeli