Nalazi obdukcije pokazali: ‘Talijanski poduzetnik preminuo od ugljičnog monoksida‘

Nalazi obdukcije pokazali: ‘Talijanski poduzetnik preminuo od ugljičnog monoksida‘

Podijeli

Liječnici u splitskom KBC-u i dalje se bore za život dvoje djece iz Italije koji su se, zajedno s još troje odraslih, jučer na Hvaru otrovali, najvjerojatnije ugljičnim monoksidom. Otac djece jučer je preminuo, dok se majka i još dvoje supružnika oporavljaju. Nadležne službe utvrđuju činjenice pa detalji oko trovanja nisu poznati.

Liječnica sa splitskih Firula Branka Polić je istaknula da su djeca u dobi od 5 i 14 godina i dalje životno ugrožena s višeorganskim zatajenjima.

“I dalje su na respiratoru, sve vitalne funkcije podržavamo lijekovima i intenzivno liječenje se nastavlja po pravilima struke. Prema nalazima vidimo da je povišena razina karboksihemoglobina u krvi, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida”.

Iako su i dalje u životnoj opasnosti, dodaje da su cirkulacijski stabilnije. Prvotna sumnja – trovanje hranom, dolaskom nalaza je definitivno isključena. Liječnik Ante Srzić:

“Ja sam odmah jučer rekao da se najvejrojatnije ne radi o trovanju hrane jer je klinička slika bila preeksplozivna. Kolega Ledina koji je bio direktno uključen u prijem i zbrinjavanje složio se sa mnom. Jer od naših crijevnih infekcija na ovakav način može biti jedino botulizam, ali inkubacija bi bila prekratka za jednu takvu infekciju”.

Obrada stolice traje dva do pet dana, pa će pravi rezultati biti poznati sutra ili u petak, dodao je Srzić. Kada je u pitanju troje odraslih, svi se oporavljaju.

“Majka djece je primljena i imala je najtežu kliničku sliku, no nije bila vitalno ugrožena. Njeno stanje je danas bolje, ali to je daleko od dobroga. Međutim, mi smo uvjereni da će njeno liječenje završiti uspješno”.

Nažalost, jučer je preminuo otac djece, talijanski poduzetnik Eguenio Vinci. Zamjenik ravnatelja KBC-a Split Anton Marović:

“Obdukcija je napravljena. Informacije ćete dobiti od DORH-a, mi nismo ovlašteni za to”.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, obdukcija je potvrdila liječničke sumnje da je otrovan ugljičnim monoksidom. Marović je pohvalio kolegu na Hvaru koji je odlično poduzeo mjere prvog zbrinjavanja pa su se stekli uvjeti za nastavak liječenja u Splitu. Ministar zdravstva Milan Kujundžić došao je u Split, kako kaže, jer je imao potrebu zahvaliti i pohvaliti sve koji rade na ovom slučaju.

“Žao mi je što se dogodio jedan nesporazum medicinsko-medijski, što se u početku spekuliralo da se radi o trovanju hranom, što je nanijelo veliku štetu hrvatskom turizmu. Ovdje nije otrovanje hranom i Hrvatska nije zemlja u kojoj je opasno ići jer ćete se, uvjetno rečeno, otrovati. Ovdje se radi o nesretnom slučaju”, rekao je ministar.

Izrazio je nadu da će djeca preživjeti.

“Uistinu sam ponosan što danas u mome i vašem Splitu mogu reći da se hrvatska medicina može nositi s najboljima u svijeti i izvući ovako teško bolesnu djecu do vjerojatnosti da će preživjeti. Nešto je što može napraviti samo vrhunska medicina i hvala svima koji su sudjelovali”.

Dodao je i da ga nitko osobno, kao ni u Ministarstvu nije kontaktirao iz Italije vezano za ovaj nesretan slučaj. Kriminalistička istraga je u tijeku, a kako su nam potvrdili iz splitske policije, dvojici policajaca koji su radili na očevidu je u jednom trenu pozlilo, pregledani su u Domu zdravlja na Hvaru i vrlo brzo pušteni. Izvješće o detaljima tragičnog slučaja trebalo bi biti gotovo u tijeku dana.

Podijeli