Nakon niza opomena i dobacivanja, izglasan Zakon o popisu stanovništva

Nakon niza opomena i dobacivanja, izglasan Zakon o popisu stanovništva

Podijeli

Zakon o popisu stanovništva, o kojemu je glasanje bilo odgađano dva puta, izglasan je u Saboru. Nakon traženja stanke, niza opomena i prepucavanja zastupnika, izglasan je sa 72 glasa za, 24 protiv i 4 suzdržana. Sporni zakon prošao je bez ruku zastupnika manjine, svih 8 bilo je protiv.

Da će sporni Zakon o popisu stanovništva u Saboru proći, bio je jutros nakon koalicijskog sastanka uvjeren predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić:

“Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna. Da će pripadnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina, nazočiti glasanju i da ćemo zakon danas donijeti.”

I bi tako. Manjinci su se pojavili u sabornici i osigurali kvorum, no glasali su protiv zakona.

”Utvrđujem da je većinom glasova, 72 za, 24 protiv i 4 suzdržana, donesen Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH u 2021. godini.”

Podsjetimo, riječ je o zakonu na koji su zastupnici manjina imali dva amandmana. Tražili su da se propiše da građani mogu navesti više materinskih jezika te da među popisivačima budu i pripadnici manjina. Evo što je prije glasanja rekao manjinski zastupnik Vladimir Bilek:

“Dobili smo danas određene garancije i što se toga tiče članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina će po svojoj savjesti glasati o zakonu.”

A izglasavanju je prethodila kiša opomena, traženja stanki i dobacivanje iz klupa.

“Dakle ono što nije jasno, pozivam kolegice i kolege da se i oni konzultiraju u svojim klubovima odnosno da vidimo hoće li ova trgovačka koalicija Hrvatsko-srpska opstati nakon današnjeg dana,” rekao je Hrvoje Zekanović.

“Kolega Pupovac i kolega Radin ako ne vjerujete Vladi čiji ste vi partneri, molim vas, onda vi lijepo dostavite svoj popis stanovništva da ga oni ugrade,” dodao je Božo Petrov.

”Kolegice i kolege, imamo nekoliko povreda poslovnika. Molim vas da bez obzira na razlike dozvoljavate drugima da govore. Ovo što činite nije korektno!”, rekao je predsjedavajući Jandroković.

“Na nikakav način se ovim zakonom ničija prava u Republici Hrvatskoj na ovaj način ne smanjuju niti povećavaju u odnosu na ranije.” SDP-ovg Arsena Bauka zanimalo je što se to promijenilo od prošlog petka kada je glasanje odgođeno.

”Gospodine predsjedniče, želim objašnjenje. Prošli put smo prekinuli glasanje o ovom zakonu, vi ste rekli da se klub manjina treba konzultirati. Molim vas da nam objasnite što se promijenilo, kada je sada na glasanju.”

Opomene su, među ostalima, zaradili Mostov Božo Petrov i predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

”Kolega Radin jučer je rekao da je vaš premijer njemu predložio podzakonske akte u kojima omogućuje da će oni dobiti pravo manjina”, rekao je Petrov.

”Ja nisam u nikakvoj izjavi spomenuo da mi je premijer nešto rekao, jer sam ga ja vidio danas, a prije toga sam ga vidio u Italiji i prije virusa. Tako da, nisam mogao uopće razgovarati s njim”, odgovorio je Radin.

​Popis stanovništa u Hrvatskoj provest će se u proljeće iduće godine.

Podijeli