Nakon bure oko vijesti da se u Hrvatskoj neće više izdavati i...

Nakon bure oko vijesti da se u Hrvatskoj neće više izdavati i koristiti American Express – evo što očekuje korisnike ove kartice

Podijeli
Cijeli se cirkus izrodio zbog tumačenja informacije da American Express napušta tržište Europske unije i od trenutka objave po portalima se vode rasprave znači li to da se kartice Amexa više neće moći upotrebljavati ili ih samo neće izdavati licencni partneri u EU, pa tako ni PBZ u Hrvatskoj.

No, što to konkretno znači za postojeće korisnike kartica koji imaju pravovaljane ugovore?

Činjenica je da American Express uistinu napušta EU – franšiznog poslovanja neće biti pa kartice više neće izdavati nijedna banka ili kartičarska kuća koja ima sjedište na prostoru EU, a korisnici će kartice moći dobiti izravno od izdavatelja u Americi ili nekog njihova partnera izvan EU. Teoretski, naravno. U praksi zasigurno neće biti baš jednostavna procedura prema kojoj bi hrvatski građanin mogao dokazati Amexu da je platno sposoban, ako ne živi i radi ondje gdje će se njihove kartice i dalje izdavati.
Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Odluku o povlačenju iz EU Amerikanci su donijeli zbog europske regulative, konkretno zbog stupanja na snagu direktive PSD2 (Payments Services Directive 2) kojom se širi koncept “otvorenog bankarstva” demokratizacijom pristupa podacima koje su dosad posjedovale isključivo ovlaštene financijske institucije. Upravo su to i objavili na svojoj službenoj stranici.

– Kombinacija učinaka europskog platnog paketa, uključujući ograničenje cijena naknada, razdvajanja platnog prometa i procesa obrade podataka, paneuropsko licenciranje i zahtjevi za pristup mreži, nameću regulatorno opterećenje koje poslovanje licencija American Expressa čine neodrživima – objavili su u centrali Amexa te dodali da stoga donose odluku o izlasku iz svih svojih aranžmana za licenciranje u EU. Raskinuli su sve licencije s postojećim partnerima te su u procesu gašenja operacija. U PBZ-u su konsternirani optužbama da lažu kako će se kartice u Hrvatskoj i dalje izdavati i koristiti, samo ne od njih te da su informaciju namjerno plasirali na taj način.
– PBZ Card je vodeća kartična kuća u Hrvatskoj s bogatim znanjem i iskustvom u kartičnom poslovanju te su u tijeku aktivnosti kako bismo korisnicima American Express kartica i poslovnim partnerima omogućili daljnje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti i nakon 31. prosinca 2019. Svi korisnici American Express kartica i poslovni partneri mogu nastaviti, kao i do sada, u punom opsegu, koristiti svoje kartice i njezine funkcionalnosti. Naglašavamo da smo u kontaktu sa svojim korisnicima i poslovnim partnerima te ćemo ih pravodobno obavijestiti o rezultatima spomenutih aktivnosti – zasad šturo objašnjavaju.
No, što to konkretno znači za postojeće korisnike kartica koji imaju pravovaljane ugovore?

1. Mogu li se kartice American Expressa i dalje koristiti i do kada?

Korisnici kartice i dalje mogu upotrebljavati normalno za sva plaćanja do 31. prosinca 2019. godine. U tom će trenutku prestati vrijediti sve Amex kartice koje su im izdale banke ili kartičarske kuće sa sjedištem u Europskoj uniji. U Privrednoj banci Zagreb, čiji PBZ Card izdaje kartice u Hrvatskoj, ne objašnjavaju što će se u tom trenutku dogoditi s karticama jer ih u tome koči, dijelom postojeći ugovorni odnos s Amexom, a dijelom regulativa, no realno je očekivati da će u zamjenu ponuditi neku drugu kreditnu karticu koju izdaju i na nju prenijeti sve obveze i pogodnosti. Uvjeravaju da korisnici ne trebaju imati straha da će im se limiti preko noći svesti na nulu ili da će odjednom morati podmiriti sve svoje obveze. Uostalom, to je, prema ugovorima koje su potpisali u trenutku izdavanja kartice – nemoguće i utuživo.

2. Može li se i dalje na kartice kupovati obročno i do kada?
Na Amex kartice i dalje se može plaćati obročno, pa i na 24 rate, čime se vremenski prelazi razdoblje otplate nakon 31. prosinca 2019. – Korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira kada je potrošnja nastala, bilo da je riječ o obročnoj otplati bez kamata i naknada, kreditima i drugim pogodnostima, nesmetano i kontinuirano podmiruju prema ugovorenoj dinamici – jasni su u PBZ Cardu.
3. Hoće li se i dalje moći podizati potrošački krediti i što će biti s otplatom već odobrenih, koji dospijevaju za, recimo, pet godina?
U PBZ Cardu tvrde da se i dalje preko Amex kartica mogu podizati potrošački krediti, pa i oni na pet godina, a oni koji su već odobreni, moći će se otplaćivati do kraja onako kako je to ugovoreno.
4. Hoće li se u Hrvatskoj nakon 31. prosinca 2019. moći plaćati American Express karticama drugih izdavatelja?
S prihvatom kartica zasigurno neće biti problema, a to si jedna turistička zemlja ne bi mogla niti dopustiti, no prihvat ponajprije ovisi o ugovorima izdavača s prodajnim mjestima. A kad je American Express posrijedi, tu je zapravo i dosad bilo najviše problema jer se trgovci žale da su njihove naknade najskuplje, a to im, u kombinaciji s čekanjem na novac koji im kod plaćanja kreditnom karticom “sjedne“ s odgodom, baš i nije najdraža opcija.
Zato postoji dosta trgovaca koji ni dosad nisu prihvaćali kartice American Expressa kao platno sredstvo.

 

 

Podijeli