Nagodba o Agrokoru prihvaćena, za nju glasalo 80,2 posto tražbina

Nagodba o Agrokoru prihvaćena, za nju glasalo 80,2 posto tražbina

Podijeli

Nagodba za Agrokor na kojoj se radilo više od godinu dana i oko koje su se u tom razdoblju digle mnoge rasprave i bure, a pale čak i ostavke nekih za nju ključnih ljudi danas je dobila zeleno svjetlo vjerovnika. Iako je za ročište, koje je okupilo veliki broj uključenih aktera, zakupljena na tri dana dvorana Košarkaškog centra Dražen Petrović, sve je odrađeno u nekoliko sati. Ročište je od jutra pratila kolegica Marinela Ruškovački

Najveće ročište ikad održano u Hrvatskoj danas je počelo i završilo u dvorani Cibona. Iako je postojala mogućnost da se ovdje okupi nekoliko tisuća vjerovnika, većina njih poslala je svoje opunomoćenike, odnosno odvjetnike, tako da prevelike gužve nije bilo, u dvorani se registriralo 480 osoba.

Rok za “pečaćenje” nagodbe na kojoj se radilo od travnja prošle godine bio je 10. srpnja, a na ročište su bili pozvani svi vjerovnici, bez obzira imaju li pravo glasa ili ne. Nakon iscrpljujućeg puta do usuglašavanja nagodbe vjerovnici su se oko 8 sati jutros počeli okupljati oko dvorane koja je za današnji dan pretvorena u sudnicu. Dan koji bi trebao donijeti potvrdu nagodbe počeo je olujno, no većina onih koji su danas pristupili glasovanju očekivala je na kraja dana sunce. Optimistična je bila prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković, jedna od važnijih sudionika u izradi nagodbe.

“Bit će vedro. Bit će sve ok. Ono što se trebalo desiti već se desilo, mi smo svoj deal ispregovarali, danas je samo tehničko glasovanje”, kazala je Vidaković.

Optimist uoči glasanja o nagodbi bio je i Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantik Grupe zadužen za financije, no naglasio je da još predstoji vrijeme implementacije koje će pokazati da se sve što je u nagodbi dogovoreno ima smisla i da se može ostvariti. Stanković smatra da je pred Agrokorom veliki izazov po prihvaćanju nagodbe.

“Mislim da je neupitno da ćemo danas nagodbu dobiti. Niz je tu još stvari koje izvanredna uprava treba u samoj implementaciji odraditi. Taj proces će trajati sigurno do konca ove godine, ne bih se iznenadio da bude i puno duži. Treba proći ne samo kroz formalni korak implementacije nego i kroz restrukturiranje”, izjavio je Stanković.

Na ročište su stigli i oni vjerovnici čija potraživanja nisu tako velika, ali žele rješavanje što prije. Načelnik Općine Kloštar Ivanić, Željko Filipović.

“Da se što prije ta sredstva uplate u Općinu Kloštar Ivanić kako bi s tim sredstvima mogli dalje raspolagati. U biti mala potraživanja, Tisak i neka komunalna naknada, znači skroz mala potraživanja, ali svaka kuna dobro dođe u Općini”, rekao je Filipović.

Nakon registracije krenulo je ročište na kojem je sutkinja Nevenka Siladi Rstić prisutne upozorila na pravila. Nakon nekoliko prigovora prisutnih, poput onoga ZG Holdinga da im je umanjen iznos potraživanja, te odvjetnice Adrisa, koji je inače poručio da ostaje dosljedan i da će glasovati protiv nagodbe, koja je rekla da se prije glasovanja bez ovršne isprave podmirivalo osporavane tražbine, određena je pauza koja je potrajala sat vremena. Krenulo se potom u prvu fazu glasovanja, o odobravanju prava glasa za osporavane tražbine, što je i učinjeno, dakle svi prisutni vjerovnici danas koji su se pojavili u dvorani, a koji imaju osporavane tražbine dobili su također pravo glasovanja o samoj nagodbi. Vjerovnici su glasovali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka.

Nagodba, za čije je “zeleno svjetlo” bilo potrebno 66,7 posto ukupnih tražbina je nakon četiri sata ročišta na kraju izglasala. Pravo glasa imali su vjerovnici čija su ukupna potraživanja bila 33,759 milijardi kuna, u dvorani su bili prisutni oni sa 31,358 milijardi, a za nagodbu su glas dali vjerovnici čiji je dug premašio 27 milijardi kuna. Za nagodbu je tako glasalo 80,2 posto tražbina s pravom glasa.

Najveći vlasnici Agrokora tako postaju Sberbank s 39,2 posto, imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto i Zagrebačka banka s 2,3 posto. Na kraju zadovoljstvo, ali i upozorenje da posao nije gotov. Još jednom Marica Vidaković.

“Jedan dobar dio posla privremenog vjerovničkog vijeća je iza nas. Sad će biti najzahtjevnija dionica puta, ona gdje ćemo morati ispratiti prijenos poslovnih cjelina i imovine na novo društvo. To je najvažnije ispred nas”, naglasila je Vidaković.

Slično poručuje i Hrvoje Japunčić, jedan od predstavnika vjerovnika, koji smatra da je bolje da Agrokor ostane jedna cjelina.

“Bolje da ostane grupa iz jednostavnog razloga da što sutra ako se sve restrukturira i postavi cijeli biznis na bolje, više noge, buduća evaluacija će biti bolja i onda u slučaju kada će se ići prodavati dobit ćete veću vrijednost nego da idete na pojedinačnu prodaju”, kazao je Japunčić.

Procjenjuje se da će izvanredna uprava trajati još šest mjeseci, a moguće i duže. Sud će već sutra donijeti rješenje koje će potvrditi da je nagodba zakonita, ono će nakon toga biti objavljeno i na oglasnoj ploči, nakon čega će oni koji žele uložiti žalbe imati 8 dana za njihovo podnošenje, a Visoki trgovački sud 60 dana za odgovor na iste.

mediaservis.hr

Podijeli