Na hrvatskim autocestama novi znakovi: ‘Držite razmak’ i ‘Budite odgovorni’

Na hrvatskim autocestama novi znakovi: ‘Držite razmak’ i ‘Budite odgovorni’

Podijeli

Hrvatske autoceste su na 20 lokacija na svih svojih šest autocesta započele s postavljanjem novih prometnih signalizacija koja vozače upozorava da se drže sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti, da budu odgovorni i ne voze ako su pod utjecajem alkohola i lijekova te da ne koriste mobitel u vožnji.

Između ostalog, novu prometnu signalizaciju dobile su dionice autoceste Zagreb – Goričan te Ludbreg – Varaždin.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je izmijenjen i dopunjen u kolovozu prošle godine, jedna od novina je i to da je definiran sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde ako se vozi najvećom dopuštenom brzinom, odnosno potreban je razmak od najmanje sekunde ako se vozi u koloni.

Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je 2 000 kuna.

Postavljena signalizacija upozorava vozače na poštovanje sigurnosnog razmaka te pomaže kod procjene od 2 sekunde. Te dvije sekunde pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Iz Hrvatskih autocesta tvrde kako vozači koji ne drže dovoljan razmak od vozila ispred predstavljaju problem otkako su sagrađene prve autoceste i usprkos stalnom poboljšavanju dizajna prometne signalizacije i opreme, problem još postoji.

Podijeli