MUZEJ MEĐIMURJA U petak manifestacija Mali školski kustosi

MUZEJ MEĐIMURJA U petak manifestacija Mali školski kustosi

Podijeli

Mali školski kustosi je tradicionalna i u hrvatskim okvirima jedinstvena manifestacija Muzeja Međimurja Čakovec. Njezina je svrha jačanje svijesti mlađih naraštaja o potrebi čuvanja starih predmeta, popularizacija muzeja i muzejske struke te poštovanje prema starinama općenito.

Ove godine, Muzej Međimurja Čakovec u suradnji sa sedam međimurskih osnovnih škola organizira predstavljanje ukupno dvadeset i jednog predmeta.

Kotoripska OŠ Jože Horvata izabrala je molitvenik, kuharicu s kraja 19. stoljeća i možđorec. Te predmete će predstaviti učenice Lara Volar, Dorotea Tilošanec i Emili Sabol. Mentorica im je učiteljica povijesti Romina Volar.

Osnovna škola Hodošan, koja prednjači po broju sudjelovanja na manifestaciji, predstavit će se sa štubljom i cedilom, maslenkom te molitvenikom – duševnom nasladom. Predmete će predstaviti učenice Doroteja Šantavec , Nina Kolarić (maslenka) i Sofia Pandur. Mentorica im je prof. Sandra Premuš Lepen.

OŠ Sveti Martin na Muri izabrala je krničku, lopar i greblicu. Predmete će opisati Maja Bogdan , Filip Nemec i Karla Kralj . Mentor je prof. Jurica Novak.

Iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu dolaze nam sljedeći predmeti: pribor od kamenine, zipka i mlin za usitnjavanje maka. Te zanimljive predmete predstavit će Mirta Radiković, Sara Perčić i Marta Varga uz mentoricu je prof. Borka Bunjac.

OŠ Domašinec, koja se prije nekoliko godina iskazala predstavljanjem običaja sestrinstva, na manifestaciju Malih školskih kustosa 2019. doći će sa zemljanim cedilnikom, drvenim lagvekom i raspelom. O tim predmetima će, pod budnim okom mentora prof. Tomislava Sušeca, govoriti Marijela Drvoderić , David Lisjak i Elena Juračić .

OŠ Štrigova će se predstaviti sa šprudlinom, tiblicom i starom mišolovkom. Predmete će predstaviti Marija Brezovački , Petra Petek i Erik Anušek. Mentorica im je prof. Anita Škvorc Branda.

Bit će zanimljivo ovog petka, od 10 sati u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu. Posebno povjerenstvo izabrat će najboljeg malog školskog kustosa za 2019. godinu, a svi sudionici primit će vrijedne nagrade i priznanja.

Podijeli