Mursko Središće i Prelog povukli najviše novca kroz program za ruralni razvoj

Mursko Središće i Prelog povukli najviše novca kroz program za ruralni razvoj

Podijeli

Kroz Program za ruralni razvoj Hrvatskoj je u razdoblju od 2014. do 2020. osigurano čak 2,3 milijarde eura, odnosno više od 17 milijardi kuna iz fondova EU za podizanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unapređenje životnih i radnih uvjeta, odnosno gradnju infrastrukture poput vrtića, vatrogasnih i društvenih domova u ruralnim područjima.

Od tih nešto više od 17 milijardi potencijalnih kuna do kraja siječnja ove godine je, prema podacima nadležne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ugovoreno 10,37 milijardi kuna projekata, a isplaćeno malo više od pola ugovorenog iznosa.

Gradovi su prema podacima Agencije, u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine.

Predvodnik liste po ukupnoj vrijednosti potpora dobivenih iz Programa za ruralni razvoj do kraja siječnja sa 14,3 milijuna kuna je grad Mursko Središće, dok je na istoj listi dobar položaj zauzeo još jedan grad Međimurske županije – grad Prelog s 10,9 milijuna kuna našao se na sedmom mjestu.

U Mursko Središće 6,8 milijuna kuna stiglo je za gradnju ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, a 7,4 milijuna kuna za gradnju i opremanje dječjeg vrtića.

Grad Prelog iz istog je Programa za projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića Fijolica dobio potporu u iznosu od 6,7 milijuna kuna, dok je potpora od 4,2 milijuna kuna namijenjena rekonstrukciji prometnice Industrijske zone Istok.

Podijeli