Murganić: ‘Huška se na daljnje osvete i ubojstva socijalnih radnika‘

Murganić: ‘Huška se na daljnje osvete i ubojstva socijalnih radnika‘

Podijeli

Socijalni radnici diljem Hrvatske danas su na posao dolazili u crnini zbog ubojstva djelatnice Centra za socijalnu skrb Đakovo i teškog ranjavanja njenog kolege pravnika koji je još uvijek kritično. Predstavnike radnika su u Vladi primili premijer Andrej Plenković i resorna ministrica Nada Murganić obećavši im veći stupanj zaštite. Policija nastavlja s istragom ubojstva, a u Đakovu će sutra biti proglašen dan žalosti.

Postoji nekoliko koraka koji mogu poboljšati uvjete rada za 7200 djelatnika u sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj, rekao je nakon sastanka premijer Andrej Plenković. Izmjenom Kaznenog zakona koji je već u pripremi trebali bi dobiti status službene osobe. Poboljšat će se međuresorna suradnja i napraviti iskoraci u sustavu fizičke zaštite u Centrima za socijalnu skrb, obećao je premijer.

“Bez obzira na to što taj sustav već postoji na žalost, ministrica jako dobro zna, bio je jedan ovakav slučaj ubojstva prije skoro dvadeset godina u Splitu i tada su poboljšane i poduzete određene mjere no očito je da evo, kod ovog primjera, se pokazuje da nije dovoljno.”

Sastankom je bila zadovoljna predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

“Ja vjerujem da ćemo ipak od danas nadalje ići u jednom pozitivnom smjeru i htjela bih zapravo poslati poruku svojim kolegicama i onima koji rade u sustavu da ostanu na nogama, da ih ne uplaši ovo što nam se svima dogodilo. Mi smo se dogovorili da se žurno ide u one zakonodavne promjene koje se mogu napraviti.”

Više od 70 posto trenutno zaposlenih socijalnih radnika barem jednom je primilo ozbiljne prijetnje smrću, rekla je za MS glasnogovornica Komore socijalnih radnika, Nela Pamuković. Na sudu su socijalni radnici često svjedoci – a optuženi tad mogu lako saznati njihovu adresu. Problem je i nedostatak smještaja za psihičke bolensike.

“Vi kao socijalni radnik čekate godinu, dvije, tri dana, da netko vidi vaš zahtjev, odgovori vam, umoljavate, jednostavno sustav nema mjesta za takve korisnike.”

Pamuković je prije nekoliko dana na svom Facebooku objavila kako je pitanje tko će nastradati, zbog negativne slike koja se društvenim mrežama širi o socijalnim radnicima. O tome je nakon sastanka govorila i ministrica Nada Murganić.

“Proziva ih se da su neradnici pa čak i jučer su mediji i tiskovine korektno izvještavali o događaju u Đakovu, ali su bili vrlo ružni i nekorektni komentari ispod tih tekstove u kojima se pozivalo na daljnje osvete, ubojstva i huškanje. Mislim da je odgovornost za ovakve nemile i teške zločine na svima nama.”

U Đakovu će u četvrtak biti proglašen dan žalosti. 61-godišnji ubojica je uhićen, policija nastavlja istragu, ali provodi i unutarnji nadzor koji bi trebao pokazati je li policijska zaštita zakazala u ovom slučaju. Načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece.

“Glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputio je stručni tim iz Ravnateljstva policije i unutarnju kontrolu da provjere sva naša postupanja i saznanja i sve okolnosti kontakata policijskih službenika i djelatnica Centra za socijalnu skrb.”

Podijeli