MUP: Više od četiri tisuće prekršaja proteklog vikenda

MUP: Više od četiri tisuće prekršaja proteklog vikenda

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, u što spadaju: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr. Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 11. do 13.10.2019. godine utvrdili su ukupno 4.271 prekršaj od čega izdvajamo: – 350 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,99 g/kg izmjerena na području PU Brodsko – posavske, – 1.893 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Sisačko – moslavačke – 243 km/h, – 396 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, – 218 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 50, dok je najmanje utvrđeno na području PU Ličko – senjske, 2 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 186 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Krapinsko – zagorskoj i PU Šibensko – kninskoj, po 32 takva prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko – dalmatinske, njih 63. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 55 takvih prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (95 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 32 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 33 teška prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 20; upravljanje prije stjecanja prava – 5; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 6 i dr. Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 13.10.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 86 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. U pet nesreća smrtno je stradalo pet osoba, a jedna je zadobila lakše ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 111 sudionika. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja. Zato ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život”, stoji u priopćenju.

Podijeli