Može li vas kava zaista otrijezniti?

Može li vas kava zaista otrijezniti?

Podijeli

Već dugo vlada mišljenje da šalica kave može otrijezniti, neki to čak tvrde iz osobnog iskustva, ali stvari ipak stoje malo drugačije. Efekt kofeina zapravo može biti opasan. Studije su pokazale da miješanje alkohola i kave povećava rizik od nesreća i povreda, piše N1.

Kada počnete piti i razina alkohola u vašoj krvi se podigne, osjećate se uzbuđeno i to traje oko sat ili dva, ali tada nastupa pad i postajete umorni, piše BBC .

Tu kofein može od pomoći jer vas “podigne” tako što radi kao protuteža umoru koji je nastupio zbog alkohola. Zbog toga se često kava služi nakon obroka. Ali to što se zbog kave osjećate budnije, ne znači da ste trijezni.

Još je prisutno smanjenje kognitivnih funkcija, a to će prestati tek kada jetra apsorbira sav alkohol i on se razgradi u organizmu. Kava neće ubrzati taj proces. Naprotiv, postoje studije koje pokazuju da bi miješanje alkohola i kave moglo stvari učiniti još gorim.

Nedavna studija provedena na američkim studentima pokazala je da se tako izlažete većem riziku od nesreća i povreda.

Pored toga, zbog kofeina možete popiti više alkohola. To se događa jer kava poništava umor od alkohola, i tada mislite kako možete popiti još alkohola, a zapravo ste u prilično alkoholiziranom stanju.

Zbog toga, ako ste konzumirali veću količinu alkohola, nemojte posegnuti za kavom, već se jednostavno dobro naspavajte, to je jedino rješenje koje zaista funkcionira.

Podijeli