MOST: Hrvatska je pred demografskim slomom

MOST: Hrvatska je pred demografskim slomom

Podijeli

Most je prezentirao svoj Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, dva dana uoči rasprave o novom Zakonu u Saboru.

Most je istaknuo kako je Vladin zakon u četvrtak dospio na dnevni red Sabora u izbornoj godini kako bi se stvorio privid demografske strategije. Sonja Čikotić je istaknula da su od 100 vladinih demografskih mjera, najavljenih 2018., dobili samo jednu. Upozorila je da je Hrvatska pred demografskim kolapsom i da je Most zbog toga u svom zakonu obuhvatio sve majke, posebno nezaposlene i one s malim primanjima.

“Most predlaže da minimalna naknada za sve žene u Hrvatskoj bude 3.991 kunu nevezano uz njihov radni status te da onima koji imaju veće plaće bude puna plaća tijekom cijele prve godine života djeteta. Isto tako predlažemo da roditeljski dopust mogu koristiti bake i djedovi i da im to bude plaćeno.”

Slaven Dobrović ističe da je krajnje vrijeme da se pristupi hitnoj demografskoj obnovi, koja bi uključivala niz povezanih mjera – od stimulirajućih porodiljnih naknada do stambene politike koja bi mladima pružila sigurnost za osnivanje obitelji. Upozorio je da Vlada demografskim mjerama ne pristupa strateški.

“Godišnje nedostaje preko 15.000 novorođenih da bismo uopće bili na nuli i to se događa već godinama i svakome je jasno da se ustvari radi o demografskom slomu.”

Podijeli