MORH: Za pomoć gradu Zagrebu na teren izašlo 420 hrvatskih vojnika

MORH: Za pomoć gradu Zagrebu na teren izašlo 420 hrvatskih vojnika

Podijeli

Pripadnici Hrvatske vojske tijekom dvodnevnog angažmana sanirali su štetu nastalu na zagrebačkim ulicama, prometnicama i haustorima zgrada, priopćeno je iz MORH-a.

“Pripadnici Hrvatske vojske u utorak,  24. ožujka 2020. završili su s angažmanom u pružanju pomoći gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa. 

Naime, pripadnici Hrvatske vojske u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite, zagrebačkim gradskim vlastima, Javnom vatrogasnom postajom grada Zagreba sanirali su uže i šire središte metropole koji je glavni grad pogodio u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine. 

Na terenu je tijekom dva dana bilo angažirano 420 pripadnika HV-a uz 10 inženjerijskih strojeva, odnosno šest utovarivača i četiri istovarivača. 

„Prvi dan na terenu je bilo 250 pripadnika Hrvatske vojske, a drugi dan njih 170. Vojnici su bili angažirani na sanaciji šteta na zagrebačkim prometnicama i nogostupima, izvlačili su šutu iz haustora i dvorišta. Jučer su u poslijepodnevnim satima uspješno završili svoju zadaću“, izvijestio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid. 

Zagrebački gradonačelnik pohvalio angažman Hrvatske vojske: Zajedno u ratu, miru i izvanrednim situacijama 

U ovoj prigodi, general Kundid zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske na još jednom dokazu visokog profesionalizma i spremnosti na pomoć onda kada je to najpotrebnije. 

„Pokazali smo što je vojska u pravom smislu te riječi. Hrvatska vojska još jednom je pokazala kako je besprijekorno organizirana, visoko spremna i motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije“,poručio je general Kundid. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je Hrvatskoj vojsci riječima: „Hvala pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, ne treba puno govoriti nego da smo zajedno u ratu i miru i izvanrednim situacijama. Zajedno smo najjači“. 

Angažman Hrvatske vojske u pomoći gradu Zagrebu 

Također, pripadnici Zapovjedništva za potporu u ponedjeljak, 23. ožujka bili su angažirani na lokaciji Jurjevska ulica u Gračanima, gdje su pružili potporu Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba u uklanjanju razrušenih dimnjaka na stambenih objektima. 

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske pružili su pomoć bolesnicima i bolnicama u Zagrebu, točnije Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević: sudjelovali su u preseljenju nedonošćadi i opreme iz Petrove bolnice, a ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević Hrvatska vojska podigla  je tri šatora”, stoji u priopćnju iz MORH-a.

Podijeli