Mobitel vas ne sluša? Evo što trebate napraviti da Android proradi

Mobitel vas ne sluša? Evo što trebate napraviti da Android proradi

Podijeli

Vaš pametni telefon koristi privremeno pohranjene podatke (koje koriste tehnološki termin međuspremnik ili cache) kako bi brže posegnuo za informacijama potrebnima za otvaranje i rad aplikacija.

Cache datoteka koristi se samo u specifičnom programu, što znači da vaš Facebook ne koristi cache vašeg Instagrama i obrnuto. Kada aplikacija odluči da joj pohranjeni podaci više ne trebaju, ona ih u većini slučajeva obriše. Web stranice, aplikacijei igre koriste cache za brže korisničko iskustvo.

Cache datoteke u velikoj većini slučajeva rade u pozadini, piše tportal.

Cache datoteke su vrlo važni dio vašeg sustava i u pravilu ih ne biste trebali dirati, no u nekim je slučajevima njihovo brisanje korisno.

Brisanjem cache datoteka privremeno možete osloboditi prostor na vašem uređaju. Ovo je, naglašavamo, samo privremena solucija, s obzirom da će se odmah nakon prvog pokretanja aplikacije stvoriti novi međuspremnik koji će i sam polako početi preuzimati slobodni prostor na vašem smartfonu.

Stare cache datoteke mogu predstaviti veliku prijetnju vašoj sigurnosti. Web stranice pohranjene u vašem pregledniku možda sadrže vrlo osjetljive informacije koje neovlaštena osoba iskoristiti za niz vrlo nezakonitih i štetnih radnji.

Za kraj, ako preglednik ili bilo koja druga aplikacija odbije prihvatiti najnoviju verziju web stranice, brisanje međuspremnika možda će ju prisiliti na ažuriranje.

Često brisanje cachea je, koliko se god logično činilo, kontraproduktivno. Premda njegovo brisanje služi za rješavanje niza problema, ono tjera uređaj da ponovno skida datoteke s weba i time se dodatno uspori.

Na Play Storeu postoji hrpa aplikacija koje tvrde da mogu vrlo brzo počistiti neiskorištene fotografije, videei cache na vašem uređaju. Premda su u pravilu korisne, ove aplikacije ne bismo preporučili iz više razloga. Za početak, velik broj njih lažu da će brisanje cachea dramatično ubrzati vaš smartfon, što nije istina. Kao drugo, same aplikacije zauzimaju prostor na vašem uređaju te bi mogle dodatno usporiti već usporen smartfon. Konačno, velik broj njih pun je reklama i mikrotransakcija.

Konačno – cache možete lako obrisati i bez njih.

hr.n1info.com

Podijeli