Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u posjeti 2. Osnovnoj školi Čakovec

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u posjeti 2. Osnovnoj školi Čakovec

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je 2. Osnovnu školu Čakovec. 

Cilj posjeta ministrice Blaženke Divjak bio je obilazak programa Integriranog nastavnog dana odnosno međupredmetnih reformskih tema održivog razoja i klimatskih promjena, koje se provode u ovoj čakovečkoj školi. Ministrica Divjak obišla je razne radionice, od izrade kućica za ptice i hotela za kukce 1. razreda, obišla je izradu i usporedbu jelovnika nekad i danas, kao i računanje prehrambenih kilometara 5. razreda, te radionicu 8. razreda u kojoj su reciklirali i popravljali odjeću. Nakon obilaska škole, ministrica Divjak održala je sastanak s djelatnicima škole.

Divjak je naglasila kako su na sastanku, nastavnici izložili SWOT analizu reforme u učionicama te su naglasili što je dobrog ona donijela:

“Između ostalog škola je dobro opremljena, složen je kolektiv, stvarno se radi puno projekata, a posebno ističu autonomnost u radu kao veliku vrlinu, veliki napredak i vrijednost reforme. Također, prihvaćanje promjena je jaka strana, osnaživanje uloga učitelja također jaka strana, spomenuli su međupredmetne teme, a ja danas posebno ističem održivi razvoj, dakle borbu protiv klimatskih promjena kao važnu međupredmetnu temu, što je iznimna prilika za školu. Korisne su im edukacije i samostalnost učitelja u radu.”

Nastavnici još traže dodatne edukacije za rad s učenicima s teškoćama te traže sigurno okruženje za učenje i poučavanje. Razgovarali su i o slijedećoj fazi reforme koja uključuje cjelodnevnu nastavu. Na sastanku je bio i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

“Mislim da mi definitivno imamo visoki standard u našim školama, što samo govori da grad Čakovec u 2018. godini je bio najbolji gradu po ulaganju u školstvo i vjerujem da je ovakav integrirani dan kakav smo danas vidjeli i prošli po učionicama ono što ministarstvo očekuje da u budućnosti ovako bude u svim školama diljem Hrvatske, a ne samo u Čakovcu.”

Drugi razlog posjeta ministrice Divjak, bila je provjera funkcioniranja nastave i rada u školi s obzirom na to da se korona virus pojavio u Hrvatskoj.

“Situacija je normalna, ja sam jučer kada se vratio iz Rima razgovarala i s ministrom Berošem i zapravo mislim da u ovom trenutku je sve pod kontrolom što se tiče obrazovnog sustava. Ukoliko će biti izmjena, nekih preporuka, mi smo stalno u kontaktu. Zasada naša preporuka osim zabrame putovanja u Italiju se odnose isključivo na držanje određenih higijenskih standarda koje škole moraju osiguravati, a mi ćemo nove upute dati. Dakle, hladna glava i slušanje stručnjaka, epidemiologa, znanstvenika, liječnika i nema razloga da se stvari odvijaju normalno u ovim okolnostima.”

Ministrica je dodala kako je školama zabranjen odlazak u Italiju slijedećih mjesec dana, a zatim će razmotriti situaciju. U slučaju eskalacije situacije oko korona virusa, Divjak je zaključila da su dobro pripremljeni mehanizmi i akcije, odnosno da je sustav spreman. 

Podijeli