Ministrica Divjak obratila se učenicima i roditeljima uoči štrajka

Ministrica Divjak obratila se učenicima i roditeljima uoči štrajka

Podijeli

Više od 70 tisuća prosvjetnih djelatnika od sutra je u štrajku, nakon što je neuspješno završilo mirenje Vlade i školskih sindikata. Štrajk će se po prvi put odvijati po cirkularnom modelu. Sutra počinje u cijeloj Hrvatskoj, a nakon toga će u štrajku svaki dan sudjelovati po nekoliko županija i tako sve dok im se ne ispune zahtjevi. Ministrica Divjak poručuje – prava i sigurnost djece moraju biti na prvom mjestu.

Sindikati su tražili povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Vlada je ponudila povećanje dodatka za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja iduće godine. Sindikalist Branimir Mihalinec kaže da je to neprihvatljivo.

“Koeficijent 1,406 koji tražimo postoji u sustavu odgoja i obrazovanja. Vlada je već učinila korak prema tome i nema nikakvog argumenta osim što ne žele, ne žele riješiti status učitelja u RH.”

Ljuti se što tema razgovora danas nisu bili koeficijenti, o čemu su sindikati već pričali s ministricom Blaženkom Divjak, koja ih je i podržala.

“Ako ministrica Divjak nije Vlada što je ona? Što je ministrica Divjak? Je li ona trn u Vladi RH?”

Oglasila se i ministrica Divjak. Rekla je da Vlada sada mora dokazati da joj je školstvo prioritet.

“Naravno da sam ljuta. Od svakog procesa mirenja čovjek očekuje pozitivan rezultat i kada on završava štrajkom i ja ne mogu reći da sam zadovoljna takvim rezultatom. To nije samo pitanje plaća nego pitanje cijelog reformnog procesa.”

Očekuje da će se situacija u kratkom vremenu ipak riješiti.

“Ja ću se za to boriti tako dugo dok ima šanse da se u tome uspije.”

Divjak je rekla kako u ovom trenutku prava djece moraju biti na prvom mjestu. Ravnateljima je poručila da na stranicama škole moraju objaviti detaljne upute vezane uz štrajk, kao i kontakt osobe kojoj se učenici i roditelji mogu javiti.

“Ravnatelji organiziraju prihvat djece u školama. Tamo gdje su nastavnici i učitelji u štrajku naravno da ne može biti nastave na tim predmetima, ali se o sigurnosti učenika mora voditi brige i to je ono što je važno.”

Branimir Mihalinec potvrdio je da će djeca osnovnih škola sutra moći boraviti u školi.

“U osnovnim školama, gdje ima male djece, organizirat će se čuvanje djece. Jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju, jer ih ne želimo ostaviti da ne budu zbrinuta.”

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja pozvala je sve djelatnike iz sustava obrazovanja da se odazovu štrajku, a roditelje je zamolila za strpljenje i razumijevanje.

“Ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, ovaj štrajk je borba za bolje obrazovanje. Za našu budućnost i budućnost naše djece.”

​Mihalinec dodaje…

“Oni koji se neće priključiti štrajku rade sami protiv sebe. Pokazuju da im nije stalo do ničega pa niti do samih sebe.”

Podrška štrajku stiže i iz saborskih klupa. Nikola Grmoja.

“Profesori svakako zaslužuju veće plaće, isto kao i liječnici. Novaca za uštedu ima, državni aparat je preglomazan, mi na to cijelo vrijeme upozoravamo. država previše troši.”

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da je za plaće učitelja izdvojeno 500 milijuna kuna više nego prošle godine, te da bi Vladina ponuda značila još dodatnih 320 milijuna kuna.

“Brine li nas to što će se dogoditi štrajk? Naravno da štrajk nije nešto što je ugodno Vladi RH, ali s druge strane moramo biti svjesni toga da imamo fiskalne i nekakve financijske mogućnosti koje moramo poštivati.”

Na pitanje je li ministrica Divjak trn u oku Vladi zbog činjenice da zajedno sa sindikatima traži povećanje plaća, Aladrović je rekao:

“Sigurno to ne bih tako tumačio. Ministrica Divjak se kao i svi drugi ministri bori za svoj resor. Međutim to moramo raditi u skladu s ciljevima Vlade i sistemskim pristupom ovakvim problemima.”

U petak se nastavljaju razgovori o dodatku temeljnom kolektivnog ugovoru te će biti prostora za daljnje razgovore sa sindikatima, dodao je Aladrović.

Podijeli