Ministrica Dalić podnijela ostavku

Ministrica Dalić podnijela ostavku

Podijeli
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je danas ostavku zbog afere “Hotmail”, objavili su premijer Andrej Plenković i Martina Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima
 Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ja odlučili smo da ona podnese ostavku koju sam ja prihvatio, rekao je na izvanrednoj presici u Banskim dvorima Andrej Plenković.

Nakon objave da je Dalić dala ostavku, Plenković je nastavio s iznošenjem ‘konteksta o okolnostima’ u kojima je nastao Lex Agrokor.

– Potpredsjednica je dala veliki doprinos, ne samo u gospodarstvu, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenje eura, već i baveći se krizom u Agrokoru… Prije godinu i pol dana Vlada je držala konzinstentan stav da je odgovorost u kompaniji isključivo na vlasniku i upravi kompanije. Nismo dopustili stvaranje atmosfere kaosa i širih problema za hrvatskih financijski sustav. Istodobno, kao odgovorna Vlada s tadašnjim koalicijskim partnerom, Mostom, koji je bio informiran o svim aktivnostima i na njihovu inicijativu angažirani su stručnjaci van državne uprave

– U takvim okolnostima Dalić je konzultirala ljude koji su o toj temi mogli pomoći. I to mogli pomoći u kratkom roku – rekao je Plenković.

– Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva Ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i bitno potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti – istaknuo je Plenković.

– Sada kada smo u fazi finalizacije nagodbe i kada će ovaj zakon, ovoga tjedna na razini EU, postati pravne stečevine EU, onda danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana, temeljni strateški cilj ostvarili – rekao je. – Iz mog aspekta i stavljanja na stol mog političkog kredibiliteta u nizu situacija, iz aspekta države ostvarili smo strateški cilj. Zadovoljan sam. Žao mi je da nije bilo malo više transparentnosti i vremena da izbjegnemo ove sjene koje su bacile mrlju na cijeli proces.

Žao mi je što Dalić napušta ovu Vladu. Svojim je iskustvom dala veliki doprinos. Ostaje nam da dovršimo proces i rasvijetlimo sve aspekte koje treba rasvijetliti. Sve što ne bude dobro ćemo rješavati. Ponavljam: ostvarili smo veliki uspjeh. Zahvaljujem Martini na suradnji i na svemu što je dala.

Nakon premijera riječ je preuzela Martina Dalić.

– U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora ispada da sam ja ispala uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Ja to ne mogu prihvatiti. Dobila sam politički zadatak od tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. Velika je sreća svih sadašnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. Za to mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Ne zbog mene. Ja nisam učinila ništa pogrešno, nemoralno ili nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Bit će vremena da svatko objasni svoju ulogu u krizi oko Agrokora. Plenkoviću zahvaljujem na povjerenju i radu, svim kolegama zahvaljujem na podršci. Želim vama, predsjedniče Vlade, puno uspjeha u daljnjem radu – rekla je Dalić.

Izjava za medije nije bilo.

jutarnji.hr

Podijeli