Ministri u britanskoj Vladi ne žele odgodu Brexita

Ministri u britanskoj Vladi ne žele odgodu Brexita

Podijeli

Saga oko Brexita se nastavlja. Nakon burnog dana u parlamentu, ministri u britanskoj Vladi danas su jasno poručili da će inzistirati da njihova zemlja napusti Europsku uniju do kraja listopada. Čine to unatoč pismu kojeg je je britanski premijer Boris Johnson uputio predsjedniku Europske komisije Donaldu Tusku, a kojim traži ponovnu odgodu izlaska.

Nakon jučerašnje sjednice, prve u posljednjih 37 godina održane u subotu, britanski premijer Boris Johnson stjeran je u kut te je bio prisiljen pismenim putem od europskih kolega zatražiti ponovnu odgodu izlaska. Na stolu je bio dogovor kojeg je Johnson postignuo u pregovorima s europskim čelnicima. No, nakon burne rasprave zastupnici su prvo glasali o tzv. Letwinovom amandmanu i izglasali ga. Time je Brexit do daljnjeg zaustavljen. Johnson je jučer odmah nakon glasanja tvrdio da neće učiniti ono što se od njega traži…
“Neću pregovarati o novoj odgodi. Zakon me na to ne obvezuje. Reći ću kolegama u Europskoj uniji ono što sam govorio svima u posljednjih 88 dana kao premijer – da je daljnja odgoda loša za ovu zemlju, loša za Europsku uniju i loša za demokraciju.”

Vođa oprobenih Laburista Jeremy Corbyn oštro mu je poručio da mora poštivati Zakon.

“Danas je povijesni dan za parlament jer je jasno poručio da neće biti ucijenjivan od strane premijera koji je očito još jednom spreman prkositi zakonu kojeg smo izglasali. Pozivam ga da dobro razmisli o odbijanju traženja.”

No, Johnson je popustio pod pritiscima i poslao pismo kojim traži odgodu, ali ga nije potpisao. Njemu je priložio i drugo pismo u kojem ističe da je on osobno protiv daljnjeg odgađanja pa je na njega stavio svoj potpis. S njime se očito slažu i svi ministri u Vladi koji su danas jasno poručili da će zakonski okvir za Brexit biti spreman već sutra te da će zastupnici o njemu glasati u utorak. Da je zaprimio zahtjev britanskog premijera putem svog Twitter profila potvrdio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Kaže da će se o njegovu sadržaju i daljnjim koracima konzultirati s europskim čelnicima.

​Situaciju oko Brexita jučer je u intervjuu za France 24 komentirao i premijer Andrej Plenković poručivši da razvodi nikad nisu savršeni, ali da je dogovor između Johnsona i europskih čelnik dobar.

“Ovaj sporazum omogućava da se sačuva jednistveno tržište što je nama bilo ključno, a osobito irskoj Vladi. Kontekst je da prostor Sjeverne Irske ostaje u kontekstu carinskog prostora Ujedinjene Kraljevine. Našli smo rješenje koje mogu prihvatiti obje strane i to je vrlo pozitivno.”

Dodao je i da Hrvatska od početka žali zbog rezultata referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je riječ o “stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearnoj sili i svjetskom poborniku slobodne trgovine” koja ima poseban odnos sa Sjedinjenim Država.

Podijeli