Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo 186 stipendija učenicima čakovečkih srednjih škola

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo 186 stipendija učenicima čakovečkih srednjih škola

Podijeli

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je 186 stipendija učenicima čakovečke Tehničke škole, Graditeljske i Gospodarske škole koji se obrazuju za 15 različitih zanimanja iz sustava vezanih obrta.

Dodijeljeno je i 16 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, namijenjenih poduzetnicima i obrtnicima kod kojih će učenici odrađivati stručnu praksu s ciljem stjecanja što većeg iskustva, u čemu će im pomoći i njihovi mentori unutar svakog poduzeća.

Ove dvije vrste potpora dio su projekta vrijednog 250 milijuna kuna, koji provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao doprinos provedbi mjera, iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a sve s ciljem jačeg poticanja upisa učenika u strukovna zanimanja, koja su već godinama u Hrvatskoj deficitarna. U okviru ovog projekta napravljena su dva velika iskoraka.

Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija jer se s prethodnih 9 000 kuna povećao na 18 000 kuna godišnje, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanja, odnosno na 70 milijuna kuna. U tom dijelu, Ministarstvo, obrtnicima i pravnim osobama sufinancira 80 % troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike, te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500 000 kuna.

Uz stipendiju koja sada iznosi 1 500 kuna mjesečno, učenik Ugovorom o naukovanju može ostvariti pravo na iznos od 1 750 kuna mjesečno, a pri tome i dalje biti porezna olakšica svojim roditeljima. U tom slučaju, učenik bi kroz nagradu i stipendiju mjesečno ostvario primanja od 3 250 kuna, što je iznos minimalne plaće u Hrvatskoj za ovu godinu.

Podijeli