Ministar Ćorić: “Euro smo trebali uvesti jučer”

Ministar Ćorić: “Euro smo trebali uvesti jučer”

Podijeli

Od svih zemalja Europske unije koje još nisu uvele euro, Hrvatska bi njegovim uvođenjem najviše profitirala, zaključio je guverner HNB-a Boris Vujčić na 4. Eurotribini Hrvatskoga radija. Građani većinom štede u eurima i krediti su nam vezani uz euro, zbog čega imamo veliki tečajni rizik, više kamatne stope i transakcijske troškove. To sve bi nestalo uvođenjem eura, a privukli bismo i investitore, rekao je Vujčić.

“Ako unesete 100 milijuna eura u Hrvatsku i investirate ih, vi ih morate pretvoriti u kune. Kad ih pretvorite u kune, a kuna deprecira 10 posto, vi ste izgubili 10 milijuna kuna”, objasnio je Vujčić.

Svi pokazatelji govore da uvođenje eura neće imati veliki utjecaj na cijene, rekla je na tribini predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja. Kune se neće pretvoriti u eure, kao što se to dogodilo s markama, nadovezao se guverner.

“Znate koliko danas košta pivo u Hrvatskoj u odnosu na 1999.? Duplo više. A jesmo uveli euro? Nismo.”

Ekonomija, građani i poduzetnici nisu dovoljno upoznati s učincima uvođenja eura, bilo pozitivnim ili negativnim, ustvrdio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

“Ukoliko pitate one koji se bave ovim područjem nešto dublje, koji su promatrali i istraživali iskustvo drugih zemalja koje su ušle u eurozonu, odgovor na pitanje ‘Kad bi Hrvatska trebala uvesti euro? je – jučer. Ne danas ili za dvije godine”, rekao je Ćorić.

Podijeli