Ministar Božinović: “Rasvijetlit ćemo detalje nesreće”

Ministar Božinović: “Rasvijetlit ćemo detalje nesreće”

Podijeli

Nastavlja se istraga prometne nesreće u kojoj su na odmorištu kod Novske poginule dvije 14-godišnje djevojčice, a još dvije žene su ozlijeđene. Nad vozačem kamiona provedeno je kriminalističko istraživanje te je protiv njega podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Na liječenju u Slavonskom Brodu nalazi se 28-godišnja žena koja je zadobila ozljede glave, prsnog koša i trbuha. “I dalje je životno ugrožena. Stanje je jednako i intenzivno liječenje se nastavlja”, rekla je za Media servis dr. Špehar Kokanović iz Opće bolnice Slavonski Brod.
26-godišnjakinja više nije životno ugrožena. Policija je objavila da je 59-godišnji muškarac na odmorište autoceste ušao neprilagođenom brzinom te svoje vozilo nije uspio pravovremeno zaustaviti. Nije bio pod utjecajem alkohola.

“Tom je prilikom udario u teretni auto zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje”, stoji u priopćenju.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, izjavio je da će policija u suradnji i po nalogu nadležnog državnog odvjetništva provoditi sve potrebne mjere kako bi se rasvijetlili svi detalji tragedije.

“I danas smo u jednom sumornom raspoloženju zbog svega što se dogodilo. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja je podnijeta kaznena prijava protiv osumnjičene osobe. Radi se o vjerojatno najtežoj kvalifikaciji iz kataloga kaznenih djela izazivanja prometnih nesreća”, rekao je ministar Božinović.

Uzrok nesreće je gubitak kontrole nad upravljanjem vozilom, ali što je dovelo do tog uzroka vjerojatno nikad nećemo znati, rekao je za Media servis sudski prometni vještak Goran Husinec. Prema njegovoj teoriji, vozač je prije odmorišta nešto tražio po kamionu.

“On se vjerojatno izmaknuo sa sjedala vozača, podignuo, s lijevom rukom držao volan i nešto kopao, tražio… Jednostavno, kada se približio traci za usporavanje on nije u pravom trenutku stigao nogom stisnuti kočnicu, nego ju je promašio jer nije bio u dobrom položaju.”

Husinec smatra da kvar na kočnicama nikako nije mogao biti uzrok nesreće.

Znači vi stisnete kočnicu, ona ne radi. Što bi napravili? Pa normalno da bi nastavili voziti po ravnom, do Slavonije bi se zaustavili, a ne bi među ljude skretali, ako vam ne rade kočnice. Gubitak kontrole nad upravljanjem vozilom je uzrok prometne nesreće.”

U Osječko-baranjskoj županiji u ponedjeljak će biti proglašen dan žalosti, zbog stradavanja učenica iz O.Š. Dalj, a Ministarstvo obrazovanja u školu je poslalo krizni tim za pružanje psihološke podrške.

Podijeli