Milanović: Svi bi se trebali cijepiti; Vi da se cijepite, a ja...

Milanović: Svi bi se trebali cijepiti; Vi da se cijepite, a ja da pijuckam čaj, to nije pošteno

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je povodom 140. obljetnice djelovanja zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt. Uoči odlaska na izložbu iskoristio je priliku prokomentirati aktualne teme poput sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i uvođenja obaveze cijepljenja protiv koronavirusa.
Odmah je rekao svoje mišljenje o cijepljenju:

“Moje mišljenje je da bi se svi trebali cijepiti i računam tu na građansku svijest. Inače ta priča nema previše smisla, nema smisla ni sa stajališta učinkovitosti niti sa stajališta sa građanskog i ljudskog poštenja. Vi ćete se cijepit, a ja ću stajat sa strane i pijuckat biljni čaj da vidim kako to djeluje na vas i kad se nađe 75% budala kao što ste vi onda ću ja biti siguran. To nije pošteno.”
Danas se najviše govorilo upravo o tome hoće li cijepljenje protiv koronavirusa biti obavezno. Milanović je rekao svoj stav.

“Država može puno, može svašta, može sve kada su u pitanju životi i sudbine, naročito mladih muškaraca -znate svi za vojni rok. To je recimo puno viša razina intruzije u nečiju privatnost i slobodu, kad nekoga šest mjeseci pošaljete na obuku, nego kad se netko cijepi.”
Osvrnuo se i na problematiku polariteta, onih koji se žele cijepiti i onih koji to odbijaju.

“Sve je pitanje koliko će javnost, koliko će građani, koliko će hrvatski ljudi shvatiti da je cijepljenje sigurno, dobro, potrebno i da se na taj način štitimo kolektivno. Ako se netko cijepi, a netko ne, onaj tko se ne cijepi parazitira – ne na riziku koji preuzima onaj tko se cijepio nego na građanskoj odgovornosti onoga tko se cijepio.”
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održana je jučer, a nakon nje predsjednik Milanović nije davao izjave. Premijer Andrej Plenković je pak rekao da je sastanak bio sjajan, a Zoran Milanović je večeras poručio:

“Svi ti sastanci ja sam ih organizirao i bio na njih nekoliko još i prije pet godina, su uvijek s obzirom na loša očekivanja, na nisku polaznu atmosferu, iznad očekivanja. To je jedan lagani stockholmski sindrom. Očekuješ najgore, na kraju izađeš sretan. On kaže sjajno, bilo je okej.”
Sutra će biti najavljene nove strože mjere koje će biti na snazi do Božića. Predsjednik Milanović i o njima ima svoje mišljenje.

“Ja ni jednu Vladinu mjeru, ili mjeru tog Stožera koji je pravno dosta naheren, nisam kritizirao, od prvog dana. Ono što jesam kritizirao i na što jesam ukazivao i to radim i dalje i znam jako dobro što radim, a to je da se ova razina mjera nije trebala i ne treba i ne može donositi bez posebnog mandata, posebnog zelenog svjetla koje će dati Hrvatski sabor koji zahtjeva posebnu većinu. Ovo nije normalno stanje.”

Podijeli