Milanović o HOS-ovim majicama u Kninu: Opet ću reagirati

Milanović o HOS-ovim majicama u Kninu: Opet ću reagirati

Podijeli

Predsjednik Zoran Milanović se nakon odlikovanja postrojbe “Prvi hrvatski redarstvenik” obratio medijima. Novinare je zanimalo što misli o kritikama iz BiH zbog odlikovanja Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred bosanskohercegovačkim pravosuđem. Usporedio je to s Rasimom Delićem koji je u Haagu osuđen na tri godine zatvora:

“Nije svatko tko je dobio neku kaznu u Haagu ratni zločinac i ja, kao čovjek prije svega, tek onda kao nekakav pravnik, to je zadnje, te stvari razlikujem. Dakle, nije isto Mladić i Karadžić i Rasim Delić. I sada kad bismo išli tako kopati i analizirati onda bi i gospodinu Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH mogao naći zamjerku na svakom koraku, ali nećemo to raditi.”

Komentirao je i najavu da će na proslavu Oluje u Knin stići i postrojbe specijalne policije koje će nositi majice s grbom HOS-a i natpisom “Za dom spremni”. Novinari su ga pitali hoće li reagirati dođe li do toga:

“Ja ću u svakom slučaju reagirati. Dakle, znate da funkcioniram i djelujem po nekim svojim principima koje ljudi na kraju i prepoznaju jer daju mi neki glas, ponekad. Sigurno neću dopustiti da se od hrvatske države i od nekakvih simboličnih stvari radi ruglo, ali pričekajmo. Ja sam siguran da će se premijer, prije svega, potruditi da to bude halal, da bude čisto.”

Dobrim je ocijenio odlazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin. Odgovorio je i na pitanje zašto nije podnio ocjenu ustavnosti o radu nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Zato što je to napravilo već tridesetak ljudi. “Možda je jače kad to napravi predsjednik?” “Ne, nije jače. Predsjednik nema nikakav poseban status niti posebno aktivnu legitimaciju pred Ustavnim sudom niti je to posao predsjednika Republike Hrvatske.”

Podijeli