Milanović: Nisam nervozan nego ljut; MOST traži istražno povjerenstvo o radu DORH-a

Milanović: Nisam nervozan nego ljut; MOST traži istražno povjerenstvo o radu DORH-a

Podijeli

Prepucavanju na relaciji Pantovčak- Banski Dvori ne nazire se kraj. Milanović i dalje ustrajan pri stajalištu da su premijer i ministar unutarnjih poslova morali znati detalje istrage vezane uz JANAF. Tko je odgovoran za curenje informacija iz istrage, koja je institucija odgovorna za što, tko je nervozan, a tko je bijesan – samo su neka od pitanja koja se nalaze na tapeti.
Predsjednik Milanović i dalje ni milimetra ne odstupa od jučerašnje tvrdnje o informiranosti premijera Plenkovića i ministra Božinovića o korumpiranosti Dragana Kovačevića.

“Premijer je čuvar državnih tajni. Nema informiranije osobe u državi od premijera. Nemojmo fantazirati. Što znači tajni? To treba znati određeni krug ljudi. Među prvima je premijer i ministar unutarnjih poslova”.
A podsjetimo što je jučer premijer odgovorio na gotovo identičnu prozivku.

“Jako je znakovita ova rečenica ja sam bio premijer pa sve znam. Vidite to je za hrvatsku javnost kapitalna informacija da nije svejedno tko je u Hrvatskoj na čelu Vlade. Na čelu Vlade može biti netko koga zanima što to radi DORH, policija, USKOK, i želi detaljno znati što se zbiva u kojoj istrazi. Mene to ne zanima.”
Uz mnoge poznate aktere s domaće političke scene i sam predsjednik je priznao da je boravio u klubu Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici. A je li ga SOA uopće brifirala da se nalazi u društvu osobe koja se nalazi pod istragom?

“Nije.Jer nije znala. Nebitan sam ja. Ja ne donosim odluku o imenovanju ljudi na čelo javnih kompanija. Premijer donosi, a on nije brifiran. I to je skandal”.
“Na nama je da vodimo ekonomsku i ostale politike naše zemlje, na institucijama koje se bave istragama je da odrade svoj dio posla”, stao je iza Plenkovića ministar iz njegovih redova, Tomislav Ćorić.


Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković sa saborske govornice poručila je da je korupcija jedina sigurna stvar u Hrvatskoj od svake ugroze.
“Teško je zamisliti da SOA i druga slična tijela mogu obavljati svoju zadaću u skladu sa Ustavom i zakonom, ako predsjednik države i predsjednik Vlade u jednom te istom danu daju dijametralno suprotno stajalište i mišljenje o tome što je predsjednik Vlade trebao, mogao ili morao znati vezano za istrage u JANAF-u. Znači li to da se sa radom sigurnosnih službi upravlja na način koji to rade ona dva majstora iz ‘A je to’ crtića? Hoće li Hrvatski sabor i dalje trpiti takvo stanje?”.
Kao član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Mostovac Miro Bulj najavio je da će zatražiti hitnu tematsku sjednicu Odbora kako bi se raspravile izjave predsjednika i premijera kao osoba zaduženih za funkcioniranje sustava.

“Nama ništa drugo ne preostaje nego da mi kao tijelo, Sabor, koji je narod birao, hitno poduzmemo određene mjere jer je veliki interes javnosti zbog curenje informacija, kao da se na nekoj tržnici događa ovaj slučaj JANAF, a naravno i zbog probijanja mjera postoji veliko nepovjerenje u institucije”.
Most traži istražno povjerenstvo o radu DORH-a. Milanović je istaknuo da je imenovanje Kovačevića na još jedan mandat u JANAF-u pod pretpostavkom da je vlast znala što se događa- otvara mogućnost žalbi firmi koje su radile s JANAF-om.

“Da, saborsko povjerenstvo, subito-odmah, jer ovo je ozbiljan skandal. To su neke točke na kojima društvo može otići u krivome smjeru. Ne u diktaturu, ne u anarhiju. Kakva je to samostalna institucija koja radi što joj padne napamet. Imamo državu moramo se naučiti voditi tu državu i odgovarati za stvari”.
Plenković je jučer predsjedniku sugerirao da je nervozan. Danas tvrdi da nije nervozan, i da je štoviše, spreman i pomoći. Ovo je apel za zaštitu institucije, a ne napad na premijera- poručio je Milanović.

“Ovo sve što sada govorim, da ne bi opet rekao da sam nervozan. On je nervozan, ja sam bijesan. Ali, ne na njega.Ovo se ne smije događati u demokraciji. Doveden je u ovu situaciju neznanjem, glupošću ili nečim drugim svojih suradnika”.
Dodajmo da je afera JANAF dobila još jedno novo poglavlje. Kako piše 24sata prvoosumnjičeni šef JANAF-a Dragan Kovačević kupio je grobno mjesto u Aleji velikana na Mirogoju. Mjesto koje se inače dodjeljuje posthumno, a ne kupuje, Kovačeviću je osigurala Ljerka Ćosić bivša voditeljica groblja. Ona je odbacila umješanost u slučaj, rekavši da je samo potpisala odluku. Kovačević je uredio luksuznu grobnicu vrijednu oko pola milijuna kuna uz one Dražena Petrovića, Ene Begović, Ede Murtića, Ivice Račana te drugih znamenitih Hrvata koji za razliku od šefa JANAFa, nisu aferama zadužili Hrvatsku.

Podijeli