Medved: Neki tendenciozno manipuliraju brojem braniteljskih mirovina

Medved: Neki tendenciozno manipuliraju brojem braniteljskih mirovina

Podijeli

Ministar branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade odgovorio je na pitanje je li za to da se braniteljske mirovine izdvoje iz mirovinske reforme.

“One u velikoj mjeri već jesu izdvojene. Ovih dana ćemo se osvrnuti na sve pokazatelje te na način kako se braniteljske mirovine obračunavaju, odnosno na onaj segment koji se izdvaja iz mirovinskog i onaj segment koji se izdvaja iz proračuna”, rekao je Medved.
Negira da je u njegovom mandatu porastao broj braniteljskih mirovina.

“Određene strukture i određene osobe tendenciozno i netočno manipuliraju sa tim brojkama. Ovih dana ćemo dostaviti svim medijima cjelokupnu sliku hrvatskih branitelja korisnika svih oblika mirovine iz kojih će biti vidljivo kretanje unazad nekoliko godina”, rekao je.
Komentirao je i činjenicu da će Hrvatski sabor biti slabo zastupljen na službenoj komemoraciji u Bleiburgu.

“Ispred Vlade RH ide ministar Kuščević i ja. Što se tiče Hrvatskog sabora, to je odluka predsjednika Hrvatskog sabora”, poručio je.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić komentirao je izjavu ministra branitelja Tome Medveda oko braniteljskih mirovina da je ‘izdvajanje tih mirovina složen i strašno kompliciran proces’. Mrsić navodi kako je 2013. napravljen prvi korak u razdvajanju mirovina, ali je HDZ to zaustavio.

“Mrsić naglašava kako postupci Medveda mogu dovesti do kolapsa mirovinskog sustava i naglašava: Problem mirovinskog sustava su povlaštene mirovine i to posebno braniteljske mirovine. Ministar Medved ili ne smije reći istinu, ili ne poznaje sustav kad tvrdi da bi izdvajanje braniteljskih od ostalih mirovina bilo komplicirano. Dapače, 2013. godine napravili smo prvi korak kada smo sve mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, razdvojili na dva dijela. Na dio koji su zaradili radom i na dio koji im daje država. Onaj dio koji je zarađen radom bi se financirao iz doprinosa, a ostali dio iz sredstava proračuna. Međutim, HDZ je čim je došao na vlast to zaustavio, ne zato što je to komplicirano za napraviti, već se boji reakcije branitelja. Da budemo potpuno jasni, braniteljima se treba osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali ona ne smiju biti na teret radnika. Nažalost, zadatak ministra Medveda u ovoj Vladi svodi se samo na gomilanje broja branitelja, gomilanje braniteljskih mirovina i mirovina HVO-a. U mandatu ministra Medveda imamo situaciju da i 25 godina nakon rata dobivamo nove branitelje i imamo preko 15 000 novih zahtjeva za mirovinama. Ako se tako nastavi, to će za posljedicu imati kolaps sustava”, priopćili su Demokrati.

Podijeli