Međimurska županija objavila nekoliko natječaja za poljoprivrednike

Međimurska županija objavila nekoliko natječaja za poljoprivrednike

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Međimurska županija objavila je nekoliko natječaja za poljoprivrednike.

Potpora razvoju poljoprivrede pruža se i kroz financiranje projekata poljoprivrednih udruga.

Poljoprivrednici se mogu javiti za sljedeće mjere ulaganja u poljoprivredi – potpora za građenje, rekonstrukciju i opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta za nabavu i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja, za ekološku poljoprivredu, za podizanje i obnovu trajnih nasada, za nabavu i postavljanje mreža za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, za edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, iskorjenjivanje artritisa encefalitisa koza, bolesti koja uzrokuje velike štete u proizvodnji kozjeg mlijeka, organizacija i sudjelovanje na sajmovima i izložbama, programi kvalitete i stvaranje robne marke i zaštite poljoprivrednih proizvoda.

Natječaji su otvoreni do 30. studenog, osim za mjeru Podizanje i obnovu trajnog nasada koji je otvoren za proljetnu sadnju do 30. lipnja, a za jesensku sadnju do 30. studenog te mjera Organizacija i sudjelovanje na sajmovima i izložbama koja je otvorena do 15. prosinca.

Osim navedenih potpora za koje je otvoren javni poziv, Međimurska županija dodjeljuje i potpore za kontrolu tla u suradnji s gradovima i općinama čime se želi poboljšati struktura obradivih površina i osigurati profitabilnije poljoprivredne proizvodnje, kao i potpore za istraživačke projekte kojima se želi direktno doprinijeti unapređenju kvalitete, novim razvojnim mogućnosti i konkurentnosti poljoprivrede.

Jedan od takvih projekata je Projekt primjena novih tehnologija s ciljem smanjenja troškova proizvodnje mlijeka na farmama koza koji se provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb.

Za međimurske poljoprivrednike važan je Projekt Zaštita robne marke „Međimurski kalamper“ koji je pokrenut u suradnji s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira s ciljem zaštite jednog od najprepoznatljivijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda.

Podijeli