Međimurska policija objavila nove detalje o teškom zločinu u Piškorovcu, župan Posavec:...

Međimurska policija objavila nove detalje o teškom zločinu u Piškorovcu, župan Posavec: “Državni sustav je zakazao!”

Podijeli
Foto: mnovine

Međimurska Policijska uprava javlja kako je dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je muškarac rođen 1984. godine s područja općine Mala Subotica, počinio kazneno djelo teškog ubojstva izvanbračne supruge rođene 1982. godine. Sumnja se da je osumnjičeni u nedjelju u poslijepodnevnim satima u obiteljskoj kući u Piškorovcu, nakon prethodne svađe, u jednom trenutku fizički nasrnuo na nevjenčanu suprugu, a potom joj oštrim predmetom zadao ubodnu ranu. Ozlijeđena je privatnim vozilom prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je u događaju zadobila osobito teške ozljede opasne po život. Jučer je zbog zadobivenih ozljeda, 37-godišnjakinja preminula.

Međimurski župan Matija Posavec komentirao je kako je ovo dokaz da je državni sustav – zakazao:

“Posljednjih dana svjedočimo tragičnim situacijama koje su posljedica sustava koji je zakazao, nečinjenja i neuvažavanja naših prijedloga koje dajemo s terena. Ako analizirate jučerašnju situaciju vidjeli ste da je riječ o obitelji s mnogo djece, o korisnicima socijalne pomoći, o kumovanju alkohola, o jednim uvjetima koji su se čak i mogli spriječiti da je samo bilo malo više volje i podrške institucija u smislu kontrole i trošenja socijalne pomoći i rada s djecom te sankcioniranja nasilja, a prema izvješću policije vidimo da je ono postojalo.”

Posavec je naglasio na koji se način ovaj problem treba riješiti:

“Apeliram, tražim, molim da se hitno uvede strogo namjensko trošenje socijalnih pomoći u smislu kontrole centara za socijalnu skrb, a pretpostavka za to je hitno zapošljavanje 20 socijalnih radnica jer danas imate 1 socijalnog radnika na 100 obitelji korisnika socijalne pomoći, a od ukupnog broja korisnika socijalne pomoći u Međimurskoj županiji čak 86% su upravo pripadnici romske nacionalne manjine.”

Dodao je kako treba uvesti i veći broj policijskih službenika koji se ne moraju nužno baviti represijom, već stvarati osjećaj sigurnosti. Potrebna je i stroga kontrola slanja djece u sustav osnovnoškolskog obrazovanja jer je ono po zakonu, obavezno, te onaj roditelj koji dijete ne šalje u školu treba biti sankcioniran. Župan je ponovno naglasio važnost uvođenja vaučera.

“Pretvaranje gotovinskog novca u vaučere kao prva odgojna mjera, a ukoliko se i dalje to troši na alkohol i nenamjenski, onda da se ide i prema ukidanju. Naravno da nećemo dozvoliti da budemo taoci nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizrati svoju manjinu pa i većinsko stanovništvo. Tome treba stati na kraj. Ako država to ne može riješiti i obračunati se s tim kriminalcima koji rade takva zlodjela, onda je pitanje možemo li se uopće nazivati državom.”

Svi ti prijedlozi bit će javno izneseni na sutrašnjem sastanku župana Posavca s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković. 

Podijeli