Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Prelog europskim projektom uključuju građane u...

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Prelog europskim projektom uključuju građane u osmišljavanje energetske strategije

Podijeli

Na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe, među 44 odobrenih nalazi se i projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“. Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA u projektu sudjeluje kao jedan od 10 projektnih partnera iz 6 zemalja središnje Europe, dok je vodeći partner Grad Forli iz Italije. Drugi hrvatski partner je Grad Prelog koji će tijekom implementacije biti i nositelj planirane pilot investicije.

U Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA, direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt.

Cilj projekta je uključivanje građana u procese energetskog planiranja. Ono se provodi kroz osnivanje građanskih energetskih grupa koje ‘bottom-up’ metodom pružaju podršku jedinicama lokalne samouprave u pripremi i provedbi energetskih projekata. „Angažirat ćemo vanjske stručnjake koji će organizirati niz radionica namijenjenih svim dionicima iz javnog i privatnog sektora, temeljem čega će biti izrađen Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena za grad Prelog. Naknadno će za implementaciju biti odabrana jedna od mjera unutar plana, što će biti financirano iz budžeta projekta u visini od 15.000,00 eura.“, objasnio je direktor Alen Višnjić, te dodao kako se radi o trećem projektu MENEA-e sufinanciranom iz programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa –  u suradnji s Gradom Čakovcem proveden je projekt „Dynamic Light“, a Javna ustanova REDEA bila je partner na projektu „Rures“.

Podijeli