Marinada ‘Na vrućem krovu’ – savršeno razumljivi i potpuno neshvatljivi

Marinada ‘Na vrućem krovu’ – savršeno razumljivi i potpuno neshvatljivi

Podijeli

“Nakon singla ‘Čista ljubav‘ iz 2012., Marinada i Qwerty nastavili su sintetizirati bogat katalog ove grupe. Album se sastoji od 8 pjesama na kojima Qwerty primjenjuje svoj razigran pristup plesnoj glazbi koji se snažno veže uz Marinadin istinski glas i senzibilnu instrumentaciju.” 

Na ploči i digitalno, u prodaji od svibnja 2019poslušajte pjesmu klikom na link!

Za one koji ne znaju, iza imena Marinada krije se jedna od najosebujnijih i najkreativnijih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni koja iza sebe ima više od dvadeset izdanja, satkanih od minimalističke, lo-fi elektronike, nedistorziranih akorda na gitari i neobične, često introvertirane poetike Marina Alvira. S Qwertyjem ih, osim istog rodnog grada, povezuje i obiteljsko stablo pošto u bendu svira i njegov brat Robert, a sudeći po ovih osam pjesama, i sklonost vintage elektronskoj glazbi, istini za volju, posljednjih godina aktualnijoj nego ikad.

Pločom “Na vrućem krovu”, kako su sami opisali u press materijalima, nastavljaju sintetizirati svoju glazbu, što ih je učinilo srodnicima svih ključnih igrača eksperimentalnog synth-popa, EBM-a pa čak i disca, bilo da je riječ o Kraftwerku, ranom Human Leagueu i Johnu Foxxu ili novijim imenima poput Hot Chipa ili Roisin Murphy. Njima ovoga puta vrijedi pridodati i neke ovdašnje veličine pa tako u uvodnoj “Poljubac za sutra”, koja donekle evocira i Bowiejev „Fame“, “Najbolji dani” i “Sedam” dodiruju i electro funk prvih albuma Boe ili beogradskih Du Du A.

U globalu, radi se o jednom od njihovih plesnijih albuma iako to u ovom slučaju ne treba shvatiti previše doslovno. Ritam-mašine pumpaju nešto čvršće i nabrijanije beatove, refreni su za nijansu više ‘catchy’ nego inače, no i dalje je u pitanju klasična Marinada, istovremeno sasvim obična i krajnje uvrnuta, savršeno razumljiva i potpuno neshvatljiva, ledeno hladna i duboko emotivna.

Svi ti epiteti odnose se i na Alvirove stihove, bilo da opisuje neke svakodnevne, većini neprimjetne trenutke ili s malo riječi kaže izuzetno puno, kao u spomenutoj “Najbolje godine”, možda i najjačoj pjesmi koju su napravili.

“Ljude koje volim” i “Radosni dani”, pak, zadovoljile su neke ekscentričnije skladateljsko-sviračke porive benda, čime je zaokružena priča o ploči koja iznova dokazuje da u glazbi najzanimljivije stvari uvijek treba tražiti na rubu, u dubinama undergrounda, piše o njima portal ravnododna.

Marinada je glazbeni sastav iz Rijeke koji djeluje od 2003 godine. Članovi sastava su Marin Alvir (vokal,el.gitara),  Robert Merlak (sintisajzer), Marko Čavrak (prateći vokal, sintisajzer) i Saša Matić (prateći vokal, elektronski bubanj). Njen zvuk se zasniva na spoju elektronike i akustike. Glazbeni izraz gradi kroz jednostavnost, melodioznost i senzibilnost.

Qwerty je producent iz Rijeke koji počinje izdavati eksperimentalnu i plesnu elektronsku glazbu još 1990ih. Bio je i aktivan kao DJ – posebice na zagrebačkoj klubskoj sceni dugi niz godina.

Podijeli