Marić o kreditnom rejtingu: To je potvrda da smo učinili dobre stvari

Marić o kreditnom rejtingu: To je potvrda da smo učinili dobre stvari

Podijeli

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je Hrvatskoj kreditni rejting kao BBB-, uz stabilne izglede. Prema njihovoj procjeni, naše gospodarstvo će se ove godine smanjiti za 8 posto, a podsjetimo, u svibnju su procjenjivali pad od 9 posto. ”Pandemija koronavirusa pogađa Hrvatsku ponajprije preko turističkog i ugostiteljskog sektora, a preliminarne informacije pokazuju da bi pad prihoda od turizma mogao biti blaži od 70 posto, procijenjenih u svibnju”, istaknuli su iz agencije. Za iduću godinu predviđaju nam rast od 5,6 posto, dok bismo se 2022. mogli vratiti na razinu prije koronakrize.
Izvješće je komentirao ministar financija Zdravko Marić:

“To je potvrda od strane jednog relevantnog međunarodnog aktera da smo učinili neke dobre stvari. Prije svega vezano za koronu, sad smo na ovaj način dobili potvrdu da su mjere koje smo stavili u funkciju na ovom gospodarskom planu bile i pravovremene, ali i adekvatne.”
Unatoč svim izazovima, izvješće prikazuje i veliku priliku za Hrvatsku, kaže Marić:

“Njen ključni naglasak i fokus je da se provode reforme i da se vrše investicije, kako javnog tako i privatnog sektora, gledam na to kao pozitivan pritisak od strane rejting agencije.”

Podijeli