Marić: Nastavit ćemo s poreznim rasterećenjima, ali ne ove godine

Marić: Nastavit ćemo s poreznim rasterećenjima, ali ne ove godine

Podijeli

Još uvijek aktualni, a vjerojatno i budući ministar financija Zdravko Marić ispred Banskih dvora razgovarao je s novinarima.
Od izmjena poreza koji su programu HDZ-a se ne odustaje, poručio je Marić.

“Izbori su bili prije tri dana i nećemo sada reći da nismo to mislili. Dapače, to smo stavili u izborni program i to će biti i sastavni dio programa Vlade na kojem radimo.”

Dodao je da se zbog koronakrize slika proračuna nije sjajna.

“Imat ćemo dosta veliki manjak u ovoj godini, njega smo već dobrim dijelom nadomjestili našim aktivnostima u smislu financiranja kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Sve je pod kontrolom, ali naravno izazovi predstoje. Nastavit ćemo s rasterećenjem, ali ne u tijeku ove godine. Izmjene će se dogoditi, ali velike zakonske izmjene u smislu poreznog sustava uvijek stupaju na snagu početkom kalendarske godine. To je bila praksa do sada, ali jedina odstupanja su bila kada su u pitanju uredbe, pravilnici”, objasnio je Marić.

Marić upozorava da smanjivanje poreza nije garancija da će plaće porasti.

“Poslodavac u konačnici, kao što neki nisu smanjili cijene kada je PDV snižen, može korigirati bruto na niže. Ja ću uvijek činiti sve što je u mojoj ingerenciji jer mi nemamo mogućnosti prisile, a vjerujem da će i mediji pomoći da se s jednim pozitivnim pritiskom to pretoči u povećanje neto plaće jer to i je suština. Ideja poreznog rasterećenja je da se utječe na rast zaposlenosti, na rast plaće i na rast investicija”, pojasnio je Marić.

Ostaje li ministar financija i u drugom mandatu premijera Andreja Plenkovića, Marić nije htio niti potvrditi niti demantirati.

“Razgovarat ćemo svi, imamo sada vremena, rezultat izbora je dobar za Hrvatsku da se ne gubi puno vremena u okolnostima kakve jesu i da se osigura kontinuitet. Posla ima preko glave, moramo se i dalje voditi koronom – i na zdravstveno-epidemiološkom i na gospodarskom dijelu. Ostvaraju se nove prilike.”

Zaključio je da ova situacija može biti i šansa za Hrvatska iz krize izvuče pouke:

“Neki dobri iskoraci i da se Hrvatska vrati u putanju u kojoj je bila s nekim i jačim stopama gospodarskog rasta.”Što se smanjenja broja ministarstava tiče, do toga će doći jer je to dio izbornoga programa, istaknuo je Marić.

Podijeli