Marić: Čujemo ugostitelje, ali naša odgovornost je šira od jednog segmenta gospodarstva

Marić: Čujemo ugostitelje, ali naša odgovornost je šira od jednog segmenta gospodarstva

Podijeli

Korona mjere nametnute ugostiteljima mjesecima im otežavaju rad, a u zadnje vrijeme sve se glasnije priča i o broju ljudi koji su ili koji će tek ostati bez svoga radnoga mjesta. Mjere su postale još restriktivnije pa su se i dijalozi između Vlade i Sinidkata intenvizirali kako bi se pronašao neki kompromis. Tako je danas najavljeno da bi do petka trebale biti definirane redizajnirane mjere za očuvanje radnih mjesta.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da bi s ugostiteljima, poslodavcima i sindikatima Vlada do petka trebala definirati redizajnirane mjere za očuvanje radnih mjesta, koje bi trebale biti aktivirane sljedeći tjedan.Poručio je i kako će Vlada napraviti sve ono što bude potrebno da se radna mjesta zadrže.

“Kada gledamo sektorski ne vidimo veći val otpuštanja, ne vidimo veći odlazak na burzu rada u odnosu na one najkritičnije mjesece- to nam je dobar pokazatelj. S obzirom da se epidemiološka situacija mijenja, mi tu moramo i ekonomski reagirati u kratkom roku. Ukoliko bude potreban redizajn mjera, ukoliko budu potrebnije drugačije mjere koje će više omogućiti da ne dođe do otpuštanja- mi ćemo to učiniti”.

“Stalno pratimo situaciju, slušamo i čujemo što nam poručuju ugostitelji, no naša je odgovornost puno šira od jednog segmenta gospodarstva”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

‘‘Sjećate se da smo u rebalansu proračuna predvidjeli sredstva samo za prva tri mjeseca krize. No, svejedno smo za ove sektore nastavili s mjerama i dalje, imamo načine i mehanizme ovisno o razvoju situacije, ali naravno sve u skladu s ukupnim mogućnostima.”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade osvrnuo se na nove mjere. Poručio je da je njihova intencija bila i ostala da ne dožive sudbinu ugostiteljstva koju vidimo u ostatku Europe, poput zabrane točenja alkohola,drastičnog skraćivanja radnog vremena ili pak potpunog zatvaranja.

“Ukoliko ima nejasnoća možemo i dalje o tome razgovarati, ali Stožer nije ništa donio što prethodno nije s njihovim predstavnicima iskomunicirao.”

Zdravko Karna iz Nacionalne udruge ugostitelja je za Media servis je naglasio da nije točan Aladrovićev navod da nije zabilježen val otpuštanja iz sektora ugostiteljstva te dodao:

“Ako nam je onemogućen rad i ako se dodaju dodatne mjere koje direktno utječu na naše prihode, država, ako želi sačuvati radna mjesta, i o čemu se stalno razgovara, mora se uključiti sa novim paketom pomoći, sa spuštanjem PDV-a i sa ostalim mjerama koje mogu donijeti, po uzoru na te iste europske zemlje koje su to već učinile.”

Podijeli